Iz izvora bliskih Islamskoj zajednici neslužbeno saznajemo da su mostarski sveštenici predvođeni Radivojem Kruljom uputili dopis mostarskom muftiji mr. Salem ef. Dedoviću povodom nemilih scena koje su se dogodile u Gacku u noći 9/10.1.2022. godine.

U dopisu, kako tvrdi naš dobro obaviješteni izvor, pored ostalog stoji da su prema iskazu gatačkog paroha uvredljive pjesme preko razglasa puštale navijačke skupine na koje Srpska pravoslavna crkva (SPC) ni na koji način nije mogla utjecati. U tom dopisu apostofirano je i to da SPC sadržaj pjesama smatra uvredljivim i za hrišćane te da takav način provociranja nema nikakve veze sa hrišćanskim identitetom i Jevanđeljem kojega slijede.

„Nažalost mi nemamo mehanizme niti mogućnosti da ozbiljnije utječemo na ova i slična dešavanja koja očigledno kreira aktuelna društvena i sumorna stvarnost. Naš stav je isti kao i prije tri godine, kada je oštro i nedvosmisleno, povodom sličnih ispada u Kuli kod Gacka reagovalo gatačko sveštenstvo. Kao što smo i do sada čvrsto stajali uz imame i muslimanske vjernike na području naše Eparhije tako ćemo i u buduće“, navodi se u pismu pravoslavnog sveštenstva u Mostaru, na kraju kojeg su uputili pozdrave i podršku gatačkom imamu Sadet ef. Bilaliću.

Naš izvor tvrdi da je pismo autentično i da mu je osnovna namjena očuvanje i jačanje dostignutog povjerenja vjerskih zajednica u Hercegovini. Pismo je, dalje tvrdi naš izvor, uz izraze zahvalnosti za prisustvo ovogodišnjem Božićnom prijemu u Mostaru, upućeno direktno mostarskom muftiji Salem ef. Dedoviću kako bi se izbjegle bespotrebne polemike putem društvenih mreža i smanjio utjecaj javnosti na međusobne odnose dvije vjerske zajednice.

 

(Mostarski.ba)