MUFTIJSTVO MOSTARSKO

A+ A A-

Ne smijemo dozvoliti da nam džamije propadaju, da nemaju sadržaja koji će im dati smisao i suštinu

Rate this item
(2 votes)

Mostarski muftija mr. Salem ef. Dedović, poslije posjete Fati Jaganjac, jedinoj povratnici u gradu Bileći posjetio je i Medžlis IZ-e Bileća. Nakon zajedničkog iftara sa malobrojnim muslimanima u ovom gradu i učenja Ja-sina pred dušu umrlih bilećkih imama, predsjendika Medžlisa i aktivista Islamske zajednice muftiju i potpredsjednika Sabora IZ-e u BiH Ramiza Jelovca sa aktuelnom situacijom i iznenada otvorenim perspektivama upoznao je glavni imam Medžlisa IZ-e Gacko i Bileća Sadet ef. Bilalić.

On je podsjetio kako je malobrojna skupina bilećkih muslimana prihvatila emanet da drži žišku islama u ovom dijelu Bosne i Hercegovine. „Ova džamija bi bila ukras svakom gradu u Bosni i Hercegovini, nažalost ona se povremeno otvara u mjesecu ramazanu i bajramima. Zahvaljujući i inicijativi mostarskog muftije mi smo u posljednje vrijeme intenzivirali naše aktivnosti na području Bileće sa željom da probudimo želju kod svih raseljenih Bilećana da se vraćaju svom rodnom zavičaju“, rekao je Bilalić.

Mostarski muftija jačajući ideju povratka i otvaranja novih perspektiva Bošnjaka Bileće je ocijenio kako je ovaj iftar vrlo značajan trenutak za Islamsku zajednicu. „Golema je ovo poruka. Stavili smo fokus našeg rada na Bileću gdje je najmanje potencijala i gdje imamo najmanji broj muslimana da bismo kazali da nismo ostavili nijedan prostor. Ako nismo ostavili Bileću kao najslabiju tačku, onda to znači da u drugim sredinama gdje su ti potencijali veći i aktivnosti i angažman treba biti srazmjerno veći. Svjesni smo svih okolnosti, ali nas to neće obeshrabriti da posustanemo. Ovim želimo poručiti da ćemo i ovdje razvijati u datim mogućnostima ono što je naš identitet, ono što je naš ponos i dostojanstvo. Nema i ne smije biti straha“, poručio je muftija.

On je pozvao raseljene Bilećane da se vraćaju svom zavičaju jer su se nenadano, kako je kazao s kupovinom kovnice i pokretanjem njenih pogona od strane načelnika općine Kalesije Seada Džafića, otvorili neko novi procesi i perspektive. „Važno je da smo i mi uključeni u te procese, da nam ništa ne promiče“, rekao je muftija.

Javno je odao priznanje glavnom imamu Sadet ef. Bilaliću, predsjednicima medžlisa Gacko i Bileća Fadilu Kusturici i Enisu Tanoviću kao i bošnjačkoj heroini Fati Jaganjac. U metodološkim pristupima očuvanja prostora i aktivnosti Islamske zajednice muftija je pozvao sve džemate s područja Federacije BiH da se barem na godišnje kontinuirano povezuju sa malim povratničkim džematima. „To je jedini način na koji ćemo očuvati ove džemate. Trebamo naći način i povoda da se u svakoj obnovljenoj džamiji klanja barem jedan namaz. One ne smiju same sebi postati svrha. Ne smijemo dozvoliti da propadaju, da nemaju sadržaja koji će im dati smisao i suštinu. To je naša zajednička briga“, kazao je muftija.

Posjeti web

Hadis Dana

"Ebu Hurejre, potrudi se da imaš lijep ahlak." Ebu Hurejre upita: "A šta je to Allahov Poslaniče?" on reče: "Da održavaš vezu s onim ko je prekinuo s tobom, oprostiš onom ko ti je nepravdu nanio i daš onome ko tebi uskraćuje." Bejheki

| MUFTIJSTVO MOSTARSKO | Adresa: Trg Musala br. 1, 88000 Mostar, Bosna i Hercegovina, ID broj: 4227550990007, Transakcijski račun: 1604605500006981; tel/fax: 036 551 089; Web site: www.muftijstvo-mostarsko.ba; E-mail: muftijstvo.mo@bih.net.ba | ALL RIGHST RESERVED

Prijava ili Registruj

Prijava na portal

Registruj

Registracija
ili Odustani