MUFTIJSTVO MOSTARSKO

A+ A A-

Džemat Zalik poklonio kućanske aparate Fati Jaganjac

Rate this item
(0 votes)

Džematski odbor mostarskog džemata Zalik sinoć je posjetio malobrojne džematlije u Bileći i jedinu povratnicu u ovaj mali hercegovački gradić Fatu Jaganjc. Dvadesetak mlađih džematlija na čelu sa predsjednikom džematskog odbora Mehom Jelovcem i svojim džematskim imamom Šefik ef. Čavčićem poklonili su joj veš mašinu i električni šporet.

„Pored ibadeta u mjesecu ramazanu nastojimo da uradimo što više dobra, da budemo društveno korisni. Naše džematlije su dobile informaciju da kod nane Fate nedostaju neke kućne potrepštine pa su se organizirali i došli joj u goste, a kad se ide u goste, naš adet nalaže da se ne ide prazne ruke“, pojasnio je razloge ove nadasve vrijedne humane geste džematski imam Šefik ef. Čavčić.

Nana Fata ovu je posjetu doživjela s velikim oduševljenjem istaknuvši kako je jednako zahvalna i na posjeti i na darovima. „Džaba što živim sama uvijek mi treba i mašina i šporet. Mašina nije radila protekle dvije godine. Hvala ovim dobrim ljudima“, kazala je Fata. Ramazan, nažalost, uglavnom provodi sama i rijetko ima priliku radost iftara podijeliti s drugim. „ Hvala svakom ko me se sjeti, ko me posjeti. Nemam nikakvih obaveza. Radim ono što mogu. Imam vremena da odmorim. Svaku noć upalim kandilje na džamiji iako u gradu osim mene nema nikog od muslimana. Drukčije je kad ljudi naiđu pored Bileće i vide da se i o kandiljima ima ko brinuti“, dodala je Fata.

Osim kućanskih aparata koje su joj uručili iz džemata Zalik skromnu novčanu pomoć Fati je uručio i predsjednik Medžlisa IZ-e Mostar Ramiz Jelovac. 

Mostarski muftija mr. Salem ef. Dedović kazao nam je da se radi o divnoj gesti u kojoj prepoznaje važnu inicijativu da veći i organiziraniji džemati iz Federacije BiH kontinuirano pomažu povratnike u malim sredinama i rubnim džematima.

„Bileća je jedno od mjesta gdje je teško organizirati vjerski život. Mi smo sretni da u Bileći imamo nanu Fatu, našu heroinu koja je simbol Bošnjaka, simbol muslimana, zajedno sa drugim svetinjama i vjerskim simbolima i simbol našeg identiteta. Sva je sreća da je nana Fata tu, da ima ko brinuti o ovoj bilećkoj džamiji. Kad je riječ o toj džamiji Fata je i džematlija i mutevelija, pa i sekretar svih poslova Islamske zajednice i svih poslova koji se trebaju u korist Islamske zajednice realizovati“, kazao je muftija.

Na kraju je izrazio zadovoljstvo što je Fata svojim životom i primjerom posvjedočila kvalitetne međunacionalne i komšijske odnose. „Sretni smo da Fata uživa poštovanje i od pravoslavne zajednice u ovom gradu. Kao takva ona je prepoznatljiva, a ona samim svojim životom, odnosom i radom je postigla takav nivo da je dostojna svakog poštovanja“, zaključio je muftija.

Posjeti web

Hadis Dana

"Ebu Hurejre, potrudi se da imaš lijep ahlak." Ebu Hurejre upita: "A šta je to Allahov Poslaniče?" on reče: "Da održavaš vezu s onim ko je prekinuo s tobom, oprostiš onom ko ti je nepravdu nanio i daš onome ko tebi uskraćuje." Bejheki

| MUFTIJSTVO MOSTARSKO | Adresa: Trg Musala br. 1, 88000 Mostar, Bosna i Hercegovina, ID broj: 4227550990007, Transakcijski račun: 1604605500006981; tel/fax: 036 551 089; Web site: www.muftijstvo-mostarsko.ba; E-mail: muftijstvo.mo@bih.net.ba | ALL RIGHST RESERVED

Prijava ili Registruj

Prijava na portal

Registruj

Registracija
ili Odustani