MUFTIJSTVO MOSTARSKO

A+ A A-

Uređenje lokaliteta Ljubovića džamije u Fatnici

Rate this item
(0 votes)

Dana 11.11. 2017. u mjestu Fatnica kod Bileće u organizaciji Vakufske direkcije, Muftijstva mostarskog i  Muftijstva sarajevskog provedena je akcija čišćenja Ljubovića džamije koja je zapaljena 1992. godine.

Pedesetak  aktivista  Mreže mladih pri Muftijstvu sarajevskom iz opština Novi Grad i Hadžići koje su predvodili Mirsad ef. Mešanović i Maid ef. Alađuz očistilo je unutrašnjost i avliju džamije od visokog rastinja i drače uz pomoć džematlija Fatnice i Plane.

„Ova inicijativa je potekla od Vakufske direkcije i njezinog pravnika Huse Salihovića koji posljednjih godina aktivno djeluje u procesima očuvanja vakufske imovine u Istočnoj Hercegovini. Ovu akciju je svesrdno prihvatila Mreža mladih iz općina Hadžići i Novi Grad i Muftijstvo mostarsko. Ovo je ogroman doprinos za krajeve u kojima je povratnička populacija na jednoj kritičnoj tačci kada je u pitanju njihov broj.  Ljubovića džamija je čekala 25 godina od njenog paljenja da bude pristojno uređena. Sada imamo obavezu da nastavimo na njenoj obnovi i da, ako Bog da, ova omladina u dogledno vrijeme obavi namaz u ovoj prelijepoj džamiji. Oni su budućnost ove zemlje i ovim su pokazali kako se čuva nacionalni, vjerski i kulturni identitet, a Ljubovića džamija za Bošnjake ovog kraja to upravo jeste. U narednom periodu Muftijstvo mostarsko će učiniti još nekoliko sličnih projekata zaštite kulturne baštine u Istočnoj Hercegovini, kao što su džamija u Kazancima, mezarje Tanovića-Ibanovića i turbe Smail-age Čengića. Iskreno se zahvaljujemo svima koji su učestvovali na bilo koji način danas.“ – izjavio je glavni imam Sadet ef. Bilalić. 

Ljubovića džamiju su izgradili čuveni potomci begova Ljubovića koji su doselili iz Nevesinja u Fatnicu i Dabar. U selu još postoji kula Ljubovića. U Drugom svjestskom ratu je paljena i tek šezdesetih godina je obnovljena i pokrivena crijepom. 1992. godine je ponovo zapaljena. Ovo je prvi put od njenog paljenja da je upriličeno njezino čišćenje. Fatnica je poznata i kao rodno mjesto čuvenog Ahmed-paše Džezara –Pervana namjesnika Palestine i Sirije koji je 1799. kod Akke u Siriji pobijedio slavnog Napoleona.

Posjeti web

Hadis Dana

"Ebu Hurejre, potrudi se da imaš lijep ahlak." Ebu Hurejre upita: "A šta je to Allahov Poslaniče?" on reče: "Da održavaš vezu s onim ko je prekinuo s tobom, oprostiš onom ko ti je nepravdu nanio i daš onome ko tebi uskraćuje." Bejheki

| MUFTIJSTVO MOSTARSKO | Adresa: Trg Musala br. 1, 88000 Mostar, Bosna i Hercegovina, ID broj: 4227550990007, Transakcijski račun: 1604605500006981; tel/fax: 036 551 089; Web site: www.muftijstvo-mostarsko.ba; E-mail: muftijstvo.mo@bih.net.ba | ALL RIGHST RESERVED

Prijava ili Registruj

Prijava na portal

Registruj

Registracija
ili Odustani