MUFTIJSTVO MOSTARSKO

A+ A A-

U Danskoj umrla Hadžera Ćatović Bijedić, mučenica jame Čavkarice

Rate this item
(1 Vote)

Danas je u 11 sati u regionalnoj bolnici Rendersu u Danskoj ispustila svoju plemenitu dušu Hadžera Ćatović Bijedić mučenica jame Čavkarice, simbol zločina počinjenih nad Bošnjacima za koje nikada niko krivično nije odgovarao“, javio je Husein ef. Hodžić glavni imam Medžlisa IZ Trebinje.

Prema riječima Husein ef. Hodžića dženaza namaz Hadžeri Ćativić biće obavljena u Grančarevu kod Trebinja. Datum i vrijeme dženaze biće objavljen putem internet stranice Medžlisa IZ Trebinje.

Hadžera Ćatović je više od dva mjeseca, od 3. septembra do 21. novembra 1941. Godine, među pet stotina ubijenih Bošnjaka proživjela u jami Čavkarici. Njihova tijela se još uvijek nalaze u toj zloglasnoj jami. Dženaza namaz nedužno ubijenim žrtvama klanjana je 11. avusta 2013.g. ispred džamije u Planoj.

Zajedničku dženazu namaz predvodio je mostarski muftija h Seid ef. Smajkić. U kratkom podsjećanju na ovaj zločin muftija je kazao kako se radilo o sistematičnom, planskom zločinu i protjerivanju, potiskivanju Bošnjaka s ovih prostora. „Nad muslimanima Bileće je 1941.g. izvršen masakr. Svi su pobijeni osim onih koji su uspjeli pobjeći. Nad Bošnjacima Gacka je masakr izvršen 1914.g., nad Bošnjacima Nevesinja 1992.g.  Sve je to rađeno s ciljem stvaranja Velike Srbije, a istočna Hercegovina služila je kao eksperiment te politike. Danas na ovom prostoru nemamo više od 300 Bošnjaka. Naš je imperativ prekinuti kontinuitet stradanja“, poručio je tom prilikom muftija Smajkić.

Posjeti web

Hadis Dana

Prenosi se da je Poslanik, sallallahu 'alejhi we sellem, molio Allaha, dž.š., sljedećim riječima: „Molim te za bogobojaznost i strah od Tebe i javno i tajno“. Bejheki

| MUFTIJSTVO MOSTARSKO | Adresa: Trg Musala br. 1, 88000 Mostar, Bosna i Hercegovina, ID broj: 4227550990007, Transakcijski račun: 1604605500006981; tel/fax: 036 551 089; Web site: www.muftijstvo-mostarsko.ba; E-mail: muftijstvo.mo@bih.net.ba | ALL RIGHST RESERVED

Prijava ili Registruj

Prijava na portal

Registruj

Registracija
ili Odustani