MUFTIJSTVO MOSTARSKO

A+ A A-

Održana prva sjednica Povjereništva Medžlisa IZ Bileća

Rate this item
(0 votes)

U prisustvu nekolicine raseljenih Bilećana i jednog povratnika u petak 21.2.2014.g. klanjana je prva džuma namaz u Čaršijskog džamiji u Bileći nakon imenovanja Povjereništva Medžlisa IZ Bileća.

Nakon džume održana je prva sjednicu Povjereništva Medžlisa IZ-e Bileća, kojom su predsjedavali  predsjednik Povjereništva Tahira Ćatovića, v.d. gl. imama Benjamin ef. Bajrića. Sjednici su u svojstvu članova Povjereništva prisustvovali Bajro Pizović i Fata Jaganjac, te predsjednik Udruženja građana Bileće u Sarajevu gosp. Fadila Kusturice. Sjednica je održana u porodičnoj kući Fate Jaganjac u Bileći.

Na sjednici je usvojen plan aktivnosti oko registracije Medžlisa, razgovarano o rješavanju pitanje administrativnog sjedišta Medžlisa IZ-e u Bileći, o načinu animacije raseljenih Bilećane da svojim članstvom u IZ-e podrže rad Medžlisa IZ-e Bileća, o aktivnostima u vezi ekshumacije posmrtnih ostataka ubijenih Bošnjaka i bačenih u jami  Čavkaricu 1941.g., njihovoj identifikaciji i dostojanstvenom ukopu, te o  izgradnja Bajramovića džamije u mjestu Orahovice.

Povjereništvo je zaključilo kako je potrebno u što skorijem roku iznaći rješenje za administrativno sjedište Medžlisa u Bileći. Obzirom na nedostatak adekvatnog vakufskog prostora u blizini Careve džamije u Bileći koji bi mogao poslužiti u te svrhe treba razmotriti mogućnosti dogovora sa pojedinim  raseljenim Bilećanima koji posjeduju adekvatan prostor u blizini džamije kako bi bio korišten za potrebe Medžlisa do iznalaženja stalnog rješenja, eventualne kupovine nekog adekvatnog prostora. 

U cilju stvaranja stabilnih uslova za rad Medžlisa zaključeno je da treba apelovati na raseljene Bilećane da budu članovi IZ-e u Bileći, potrebno je uložiti napor da se ostvari kontakt sa što većim brojem raseljenih Bilećana, te napravi neku vrsta registra sa njihovim prebivalištima po državama i gradovima. Za početak Rijaset IZ-e u BiH i Muftijsvo Mostarsko su odlučili pomoći rad Medžlisa tako što će u potpunosti snositi obaveze prema imamu jedan vremenski period. Naravno to neće trajno biti tako i uskoro će doći vrijeme kada će Povjereništvo morati nastaviti samostalno funkcionisati. S toga je potrebno da se svi Bilećani, bili oni povratnici, raseljeni u Bosni i Hercegovini ili širom svijeta, aktivno uključe u širenju vijesti o reaktiviranju MIZ-e Bileća i animiranju Bilećana da se okupljaju oko Islamske zajednice.

Predsjednik Udruženja građana Bileće u Sarajevu, gosp. Fadil Kusturica i član Povjereništva MIZ-e Bileća, gosp. Bajro Pizović, iznijeli su informacije o dosadašnjim aktivnostima koje je Udruženje obavilo na planu ekshumacije žrtava Čavkarice, identifikacije broja pronađenih žrtava i dostojanstvenog pokopa. Sada se čeka na potrebna dozvola za pristup jami i ekshumaciju žrtava. Plan je da, kada se pristupi vađenju posmrtnih ostataka žrtava, isti prevezu u Mostar radi identifikacije. U toku je akcija prikupljanja sredstava potrebnih za ovaj projekat. Medžlis islamske zajednice Bileća će se u svakom pogledu aktivno uključiti u ovaj veliki poduhvat i dati svaki vid podrške koliko bude u mogućnosti. Isto se očekuje i od svih vladinih i nevladinih organizacija i udruženja.

Aktivnosti na obnovi Bajramovića džamije su u početnoj fazi. Nakon što je dobivena građevinska dozvola, u januaru 2014. odabran je izvođač radova, firma "OSDIN" d.o.o. Sarajevo. Za obnovu ove džamije i njeno svečano otvaranje bit će potrebno oko 55.000 - 60.000 KM. Čeka se izlazak geometra na teren koji će izvršiti iskolčavanje temelja, kako bi firma u što skorijem roku mogla početi sa radovima. „Pozivamo sve Bilećane, kao i zainteresovane donatore da uključe u akciju prikupljanja sredstava za obnovu ove, ratom, porušene džamije, kako teret obnove ne bi pao samo na leđa mještana Orahovica. Obnovom naših porušenih džamija pored one vjerske dimenzije, njegujemo i nacionalnu baštinu te čuvamo dokaz o našem višestoljetnom prisustvu na ovim područjima“, poručili su iz Medžlisa Bileća.

Posjeti web

Hadis Dana

Od Ebu Zerra, r.a. se prenosi da je Poslanik, sallallahu 'alejhi we sellem, rekao: „Boj se Allaha gdje god bio, loše djelo poprati dobrim ono će ga obrisati i lijepo se prema ljudima ophodi“. (Tirmizi) Bejheki

| MUFTIJSTVO MOSTARSKO | Adresa: Trg Musala br. 1, 88000 Mostar, Bosna i Hercegovina, ID broj: 4227550990007, Transakcijski račun: 1604605500006981; tel/fax: 036 551 089; Web site: www.muftijstvo-mostarsko.ba; E-mail: muftijstvo.mo@bih.net.ba | ALL RIGHST RESERVED

Prijava ili Registruj

Prijava na portal

Registruj

Registracija
ili Odustani