MUFTIJSTVO MOSTARSKO

A+ A A-

Druga ramazanska hutba mostarskog muftije

Rate this item
(0 votes)

Hvala Allahu na blagodati blagoslovljenih dana i noći mjeseca ramazana. Puninom srca i duše zahvaljujemo Mu i Njega slavimo, hvalimo i veličamo, Jednoga i Jedinoga Gospodara, Stvoritelja, Vladara i Uzdržavatelja svijeta i svega što je na njemu. Salavat i selam donosimo na  prvaka među svim ljudima, pečata vjerovjesnika, učitelja svijeta, poslanika milosti Muhammeda, a.s., njegovu čestitu porodicu ehlil-bejt i časne drugove – ashabe. Uzvišeni Allahu blagoslovi i podari Svoju milost ummetu i čitavome svijetu. Amin.

Draga braćo i poštovane sestre,

Već smo u drugoj trećini mubarek ramazana, danas je njegov blagoslovljeni 14. dan, i još k tome petak je, dan džume, dan zbora koji okuplja, povezuje i objedinjuje zajednicu vjernika. Ramazansko vrijeme neumitno odmiče, nezaustavljivo, uostalom kao i čitav naš život. Zato valja raspoznavati poklonjene prilike i darovano vrijeme u kojem zahvalni možemo činiti sedždu Allahu, učestvovati u dobru, udaljavati se od zla i neprestano usavršavati svoju dušu stremeći nečemu što su neprolazne vrijednosti i vrline.

A vrline nam trebaju, one nas čine i vjernicima i ljudima, one se trebaju dosegnuti. Tek s njima naša je vjera potpuna i kompletirana. Bez njih je vjera siromašna i suha, i samo formalna. Ibadeti naše vjere propisani su da nas čvrsto i stalno vežu sa Izvorom i Utokom kompletnog našeg postojanja – Gospodarom svjetova. Oni ne daju zaboravu da nas nadvlada, da nas okupira i zavara.  Ibadeti nas podsjećaju da smo mi krhka ljudska bića koja ne mogu bez Gospodara, kojima treba snaga, nadahnuće i motivacija. Ali ibadeti imaju i tu ulogu da kroz njih proniknemo u dublje i više smislove i ciljeve života.

وَأَقِمِ الصَّلَاةَ لِذِكْرِي ....  إِنَّ الصَّلَاةَ تَنْهَى عَنِ الْفَحْشَاءِ وَالْمُنْكَرِ ...

Obavljaj namaz da bih ti uvijek na pameti bio... Doista namaz odvraća od onoga što je ružno i što je zlo. (Ta-ha, 14 / Ankebut, 45)

Dakle, taj viši potpuni smisao namaza ogleda se u tome da kod nas izgradi moralnu vrlinu  vjernosti dobru, čestitosti i ljudskosti. Da nas pomogne u borbi protiv vlastitog nemara, površnosti i slabosti.

Allah, dž.š. kaže propisuje vam se post da biste bili bogobojazni – da biste bili svjesni sveprisutnosti Allahove uvijek, u svakom trenutku i na svakom mjestu. Nisu puko odricanje od hrane i pića smisao našeg posta koji nam je propisan, na to se može i prisiliti čovjeka ili čak i  životinju, dublji smisao posta nas podsjeća da nas ustezanje od hrane, pića i svih drugih vrsta tjelesnih užitaka treba dovesti do spoznaje da treba pomno paziti na  jezik i ono što njime izričemo, na ruke i ono što njima uzimamo i stječemo, na noge i ono kuda nas vode i kamo hodimo s njima, ali isto tako i na srce i ono što je u njemu i što osjećamo da u njemu vrije. Post nas uči da u našem srcu treba da vriju ljubav, zahvalnost, iskrenost, dobrota, skrušenost, strpljivost i odlučnost. Viši i dublji smisao posta ogleda se u baš u tome da iz našeg srca protjeramo mržnju, nezahvalnost, licemjerje, zlobu, nadmenost, nestrpljivost, prevrtljivost i kolebljivost.  A kada Allah, dž.š. kaže

خُذْ مِنْ أَمْوَالِهِمْ صَدَقَةً تُطَهِّرُهُمْ وَتُزَكِّيهِم بِهَا

uzmi zekat od dobara njihovih da ih njime očistiš i blagoslovljenim ih učiniš, onda razumijemo da je viši cilj i puni smisao u izdvajanju viška imetka zekatom u tome da dušu naučimo da se dijeljenjem ne gubi, već dobiva, osigurava i uvećava imetak. Da se tim činom duša oslobađa svojih velikih bolesti, a to su gramzivost i pohlepa. 

A kada Uzvišeni kaže

 (Ali 'Imran, 97 ) وَلِلَّهِ عَلَى النَّاسِ حِجُّ الْبَيْتِ مَنِ اسْتَطَاعَ إِلَيْهِ سَبِيلًا

hodočastiti Kabu dužan je, Allaha radi, svako onaj koji je u mogućnosti, onda razumijemo da je viši cilj tog trajnog i općeg poziva svima da se i oni moćni, i oni slabi, i arapi i nearapi, i muškarci i žene, trebaju okupiti na mjestu čiju vrijednost ništa nije i niti će ikada nadmašiti, vrelu vjere u Jednog Jedinog Allaha, u prizoru koji podsjeća na onaj Dan kada će svi stajati pred Njim, jednako nemoćni i slabi,  i gdje ne važe nikakve privilegije osim one koja se zove plemenitost u srcu i dobrota na djelu. A to je jedini kriterij po kojem se razlikuju i vrednuju ljudi kod Gospodara svjetova. Hadž želi da nam posvijesti tu istinui tu spoznaju. Valja nam, draga braćo, praviti iskorake i stremiti k tome da dostižemo potpunije i više smislove naše vjere. Ramazan je baš za to prilika.

Raduje nas da možemo ovdje s vama podijeliti jedan takav iskorak koji je napravio ovaj džemat na čelu sa svojim imamom, džematskim odborom i džematlijama, kada su prije koji dan organizovali gestu vrijednu pažnje, posjete i iftara za džemat Bileća, i uručivanje  nekih stvari kojima će život našoj jednoj sestri tamo biće lakši i sretniji.

Ovaj korak ima svoju i snažnu simboličku poruku, da naša Zajednica djeluje i brine na svakom dijelu ove naše lijepe i pitome zemlje. Da nijedan njen dio nije zanemaren i ostavljen. Da među našim ljudima živi solidarnost, pažnja i podrška. Da nam valja poduzimati i simboličke geste i korake, koji će možda tek kasnije rezultirati nečijim konkretnijim. Ali nadasve je  važno što povezujemo ljude, što ih navikavamo da znaju gdje su naši prostori, gdje su naši džemati, gdje su sve naše džematlije. Važno je što kroz ovo, posebno kod mladih izgrađujemo osjećaj da se domovina mora upoznavati da bi se voljela i čuvala. I to upoznavati po svim elementima, i ovim vjerskim, i kulturnim, i historijskim, i prirodnim, i ljudskim resursima i kapacitetima.

Odveć je previše u ovom našem eteru priče koja je puna pesimizma, nezadovoljstva, neradosti, nesreće, tuge, sijanja nepovjerenja, zlobe i mržnje. Taj ambijent nije dobar, on je poguban, on je uništavajući,  nije nimalo dobro da nas on okružuje, da u njemu živimo i da u njemu odrastaju naša djeca. Pa osjećamo li na svakom koraku posljedice toga u stresu koji lomi, u međusobnim konfliktima i neprijateljstvima, u nesrećama sa smrtnim ishodima po našim ulicama, cestama i stanovima. Zašto nam to treba ? Dokle ćemo tako ?

Imamo mi, svako od nas, svoje poslanje i svoju zadaću, koju trebamo ispunjavati, ona je lična, porodična, radno – profesionalna, džematska, i na koncu društvena. Ne treba nijednu zanemariti, i treba u svakoj biti konstruktivan i davati doprinosa. I neka svako bude posvećen svome zadatku, svojim obavezama, nek ih ispunjava onako kako je najbolje, onda će to biti najveća korist i doprinos, i za njega lično i za društvo kao cjelinu. 

Eto, to je vjera, i to je njena suština i bit. Dakle, svaki čovjek neprestano može mijenjati i popravljati samoga sebe. Tako će najbolje pomoći da svijet u kojem živimo ima iskrenije i humanije lice. Budimo odlučni da gradimo svijet mira i solidarnosti, svijet u kojem ima dovoljno mjesta za sve i dovoljno Božijih blagodati za život u blagostanju i zadovoljstvu.

Mir je uslov opstanka ljudi, svuda u svijetu. I to mir u sebi, mir među nama, mir s prirodom, i naravno mir sa Gospodarom svjetova.  To je istina koja izvire iz Kur'ana Časnog:

يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُواْ ادْخُلُواْ فِي السِّلْمِ كَافَّةً وَلاَ تَتَّبِعُواْ خُطُوَاتِ الشَّيْطَانِ إِنَّهُ لَكُمْ عَدُوٌّ مُّبِينٌ

O vjernici, živite svi u miru i ne idite stopama šejtanovim; on vam je, zaista, neprijatelj otvoreni. (El-Bekare, 208)

Naš plemeniti učitelj, Muhammed, alejhisselam, nam je s Arefata, između ostalog oporučio i ove riječi:

O pravovjerni, bojte se Allaha i budite humani i pravedni između sebe i prema drugima. Ljudi, vaši životi, vaša imanja i vaše časti neka vam budu sveti i neprikosnoveni kao što je za sve nas uzvišen i svet ovaj mjesec, današnji dan i mjesto Arefat na kome se nalazimo sve dok se ne sastanete sa Gospodarom vašim...

Čovjek je djelo Božije i neka je proklet onaj koji to ruši. Mi ćemo svi doći pred Boga i On će nas pitati za naša djela i naš rad...

Ne budite ni tlačitelji ni tlačeni!...

Nemojte činiti nepravdu drugome pa će i vama biti dobro...

O ljudi, vas je Allah stvorio od jednog pretka i svi potječete od Adema, a Adem je od zemlje stvoren. Najbolji je kod Boga onaj koji Ga je najbogobojazniji i najčestitiji...

O vjernici, govorite uvjek čistu istinu, neka vas nikada mržnja ne zavede sa staze pravde i pravičnosti. Pravednost je sestra pobožnosti. Bojte se Boga, On poznaje vaša djela...

Podsjetimo se poruke poslanika Muhammeda, koji nam skreće pažnju kolika je vrijednost čovjeka i njegovog života, i koliko je povjerenje dato čovjeku – svakom od nas, i kolika je moć i potencijal koji čovjek ima u sebi, kao predivno Allahovo stvorenje, kao njegov halifa na zenmlji.

عَنْ أَنَسِ بْنِ مَالِكٍ ، أَنّ رَسُولَ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ قَالَ : " لَمَّا خَلَقَ اللَّهُ الأَرْضَ جَعَلَتْ تَمِيدُ ، فَخَلَقَ الْجِبَالَ فَأَلْقَاهَا عَلَيْهَا فَاسْتَقَرَّتْ ، فَتَعَجَّبَتِ الْمَلائِكَةُ مِنْ خَلْقِ الْجِبَالِ ، فَقَالَتْ : يَا رَبِّ ، هَلْ مِنْ خَلْقِكَ شَيْءٌ أَشَدُّ مِنَ الْجِبَالِ ؟ ، قَالَ : نَعَمْ ، الْحَدِيدُ ، قَالَتْ : يَا رَبِّ ، فَهَلْ مِنْ خَلْقِكَ شَيْءٌ أَشَدُّ مِنَ الْحَدِيدِ ؟ ، قَالَ : نَعَمْ ، النَّارُ ، قَالَتْ : يَا رَبِّ ، فَهَلْ مِنْ خَلْقِكَ شَيْءٌ أَشَدُّ مِنَ النَّارِ ؟ ، قَالَ : نَعَمْ ، الْمَاءُ ، قَالَتْ : يَا رَبِّ ، فَهَلْ مِنْ خَلْقِكَ شَيْءٌ أَشَدُّ مِنَ الْمَاءِ ؟ ، قَالَ : نَعَمْ ، الرِّيحُ ، قَالَتْ : يَا رَبِّ ، فَهَلْ مِنْ خَلْقِكَ شَيْءٌ أَشَدُّ مِنَ الرِّيحِ ؟ ، قَالَ : نَعَمْ ، الإِنْسَانُ يَتَصَدَّقُ بِيَمِينِهِ وَيُخْفِيهَا مِنْ شِمَالِهِ

Nakon što je Allah stvorio zemlju, ona poče da se pokreće, te On stvori brda, koja postavi na nju i ona se smiri. Meleki se začudiše i zadiviše silini brda, pa rekoše: 'Gospodaru, ima li među Tvojim stvorenjima išta silnije i moćnije od brda?' 'Ima željezo.' 'Gospodaru, ima li među Tvojim stvorenjima nešto jače i silnije od željeza?' 'Ima vatra.' 'Gospodaru, ima li među Tvojim stvorenjima nešto jače i silnije od vatre?' 'Da, ima voda?' 'Gospodaru, ima li među Tvojim stvorenjima nešto jače i silnije od vode?' 'Da, ima vjetar.' 'Gospodaru, ima li štogod od Tvojih stvorenja što je jače i silnije od vjetra?' 'Da, ima čovjek: kada udijeli svojom desnicom, a da mu ne zna ljevica za to.'" (Hadis bilježi Tirmizi) "

Draga braćo, posvetimo se sebi, svome životu, unosimo vedrinu i radost, uspostavljajmo mir međusobom, živimo vrline dobrote i solidarnosti. To su poluge naše duhovne i društvene snage. Budemo li tako radili, ostvarićemo dobar rezultat, i neće nam moći naštetiti oni koji veličaju presuđene ratne zločince i njihova zlodjela koja su bila nadahnuta mržnjom i neprijateljstvom prema svemu što je bilo druge nacije, vjere i kulture, i urbicidom koji je bio ispoljen prema ovom divnom gradu. 

Gospodaru naš, osnaži nas našim postom i svim našim ibadetima koje činimo u Tvoje ime, radi Tvoga zadovoljstva, a radi našeg spasa i uspjeha, kako na ovome tako i na Onome svijetu. Gospodaru naš budi nam milostiv, oprosti nam nam i podari nam spas! Amin.

 

Mostarski muftija mr. Salem -ef. Dedović,

Džamija "Bosanski mudžahidi", Sjeverni logor, 

petak, 14. ramazan 1438. h. g.

/ 9. juni 2017. godine

Ko je na portalu: 146 gostiju i nema prijavljenih članova

| MUFTIJSTVO MOSTARSKO | Adresa: Trg Musala br. 1, 88000 Mostar, Bosna i Hercegovina, ID broj: 4227550990007, Transakcijski račun: 1604605500006981; tel/fax: 036 551 089; Web site: www.muftijstvo-mostarsko.ba; E-mail: muftijstvo.mo@bih.net.ba | ALL RIGHST RESERVED

Prijava ili Registruj

Prijava na portal

Registruj

Registracija
ili Odustani