MUFTIJSTVO MOSTARSKO

A+ A A-

Počeli susreti stipendista Fonda Bošnjaci i Rijaseta IZ u BiH

Rate this item
(0 votes)

Danas je počeo dvodnevni skup edukacije i druženja stipendista (EDS 2017 – MOSTAR) u organizaciji Fonda Bošnjaci i Rijaseta IZ BiH.

Susrete je, u 9:00 sati, otvorio Šahin Kerla, direktor Fonda “Bošnjaci” i Salem Dedović, muftija mostarski i predstavnik IZ-e u BiH.

“Osnovni cilj organizacije ovog druženja je upoznavanje, razmjena ideja i iskustava stipendista. Zatim dodatne edukacije u oblastima koje nisu zastupljene u dogmama vjere u formalnom obrazovanju, upoznavanje stipendista sa misijom Fonda Bošnjaci, razvijanje osjećaja privrženosti stipendista fondu, njegovim temeljnim principima. Razvijanje solidarnosti, prijateljstva i saradnje među stipendistima kao i upoznavanje stipendista sa nekim od najznačajnijih kulturno-historijskih i graditeljskih cjelina raskošnog i kulturnog naslijeđa Hercegovine.

Tokom ovog druženja imat ćemo priliku upoznati se sa problemima savremenog svijeta sa posebnim osvrtom na Bliski Istok, aktuelnoj društveno-političkoj situaciji u BiH, sa posebnim osvrtom na Mostar, odnosu prema kulturnoj baštini, kulturno-historijskim naslijeđem Hercegovine, o učešću građana u odbrani Hercegovine tokom oružane agresije na R BiH.”, rekao je Šahin Kerla, direktor Fonda “Bošnjaci”.

“Veliko nam je zadovoljstvo da je ova manifestacija upriličena u Mostaru kao jednom važnom nacionalnom, političkom, kulturnom, vjerskom i duhovnom centru Bošnjaka u cjelini, s obzirom na to šta je Mostar i Hercegovina u cjelini prošao, kroz kakve sve izazove prolazi i u aktuelnom trenutku.

Biti će ovo divna prilika da na jedan studiozan način prođete kroz ove naše gradove, upoznate se bliže i detaljnije sa našim naslijeđem i bogatstvom, bogatstvom našeg naroda u cjelini, naše države, kulturnog, vjerskog života koji imamo ovdje. Da bismo bili svjesni tih vrijednosti moramo ih više upoznavati. Ovo je prilika da kroz ovaj program dođete u neposredniji kontakt sa tim i sa onim čime se naš narod suočava u Hercegovini, vidjet ćete na primjerima Počitelja, Stoca…

U svemu ovome najvažnije od svega je da istrajavamo i da imamo nadu i da nikad nadu ne izgubimo. Uvijek vrijedi raditi, obrazovati se, ulagati u sebe, vrijedi osnaživati svoj nacionalni, patriotski i duhovni-kulturni život.”, rekao je Salem Dedović, muftija mostarski kao izaslanik reisa.

U narednom periodu o navedenim temama govorit će Muhamed Jusić, savjetnik Reisu-l-uleme IZ-e u BiH za medije, Damir Sadović, advokat i pravni ekspert, književnik dr. Ibrahim Kajan i Nedim Botić.

(Mostarski.ba)

Ko je na portalu: 101 gostiju i nema prijavljenih članova

| MUFTIJSTVO MOSTARSKO | Adresa: Trg Musala br. 1, 88000 Mostar, Bosna i Hercegovina, ID broj: 4227550990007, Transakcijski račun: 1604605500006981; tel/fax: 036 551 089; Web site: www.muftijstvo-mostarsko.ba; E-mail: muftijstvo.mo@bih.net.ba | ALL RIGHST RESERVED

Prijava ili Registruj

Prijava na portal

Registruj

Registracija
ili Odustani