MUFTIJSTVO MOSTARSKO

A+ A A-

Svečanom akademijom u Mostaru obilježen početak Nove 1439. hidžretske godine

Rate this item
(0 votes)

Svečanom akademijom u organizaciji Medžlisa IZ-e Mosta i Karađoz-begove medrese u Sali Narodnog pozorišta Mostar obilježen je početak Nove 1439. hidžretske godine. U programu su nastupili horovi El-KAamer, El-Misbah i hor učenika Karađoz-begove Medrese. Novogodišnju čestitku pristunima uputio je glavni imam Medžlisa IZ-e Mostar mr. Dino ef. Maksumić istaknuvši da je hidžra najveća poruka slobode i ljudskog nastojanja da može jasno i glasno izgovarati Allahovo ime i slijedi put Njegovog Poslanika, Muhammeda s.a.v.s.

„Hidžra nam pokazuje kako se za vjeru žrtvuje i život i imetak i da bez vjere ni život ni imetak ništa ne znače. Nikakvu vrijednost ne predstavlja ni zemlja, ni domovina, ni bogatstvo, ni vlast, ni čast, ukoliko vjere nema“, kazao je ef. Maksumić.

Od mnogobrojnih inspirativnih poruka iz događaja hidžre, preseljenja Muhameda a.s. iz Meke u Medinu ef. Maksumić je apostrofirao važnost planiranja i sistematičnih pripremanja prije oslanjanja na Božiju pomoć, kako bi se ostvarili plemeniti ciljevi u životu.

„Hidžra je univerzalna kategorija koja istinske vjernike odvraća od ponižavajuće pozicije i pognutog pristajanja na pritiske okruženja. Osim fizičke, tjelesne i prostorne hidžre postoji i ona duhovna koja se događa putem ličnog oslobođenja od vlastitog ega, napuštanja slijeđenja niskih strasti, požude i nemoralnog načina života te općenito napuštanja bilo koje vrste grijeha. Putem hidžre čovjek se vraća samome sebi i oslobađa ovosvijestih iluzija“, rekao je ef. Maksumić.

(www.miz-mostar.com)

Ko je na portalu: 64 gostiju i nema prijavljenih članova

| MUFTIJSTVO MOSTARSKO | Adresa: Trg Musala br. 1, 88000 Mostar, Bosna i Hercegovina, ID broj: 4227550990007, Transakcijski račun: 1604605500006981; tel/fax: 036 551 089; Web site: www.muftijstvo-mostarsko.ba; E-mail: muftijstvo.mo@bih.net.ba | ALL RIGHST RESERVED

Prijava ili Registruj

Prijava na portal

Registruj

Registracija
ili Odustani