MUFTIJSTVO MOSTARSKO

A+ A A-

Hatma-dovom obilježena 14. godišnjica smrti Alije Izetbegovića i Hivzije Hasandedića

Rate this item
(0 votes)

Medžlis Islamske zajednice Mostar godišnjicu smrti prvog predsjednika R BiH i znamenitog hercegovačkog orijentaliste Hivzije Hasandedića tradicionalno obilježava učenjem hatma - dove u Karađoz-begovoj džamiji. Danas je u povodu 14. godinšnjice njihovog preseljenja hatma-dovu, poslije podne namaza, proučio mostarski mufija mr. Salem -ef. Dedović. Poklanjanju hatma dove, osim mostarskih imama i džematlija, prisustvovali su i Hivzijin sin Suad Hasandedić, predsjednik Medžlisa IZ-e Mostar Ramiz Jelovac i muftija u penziji Seid ef. Smajkić.

„Rahmetli Alija Izetbegović je sigurno jedan od najpoznatijih državnika i mislilaca u savremenom dobu i simbol očuvanja našeg bošnjačkog i islamskog identiteta, a rahmetli Hivzija je bio neumorni tragalac i istraživač našeg raskošnog bošnjačkog kulturno-historijskog nasljeđa“, u kratkom podsjećanju istakao je glavni imam Medžlisa IZ-e Mostar mr. Dino -ef. Maksumić. On je kazao da je učenje hatme i poklanjanje hatma dove najmanje što Bošnjaci u Mostaru mogu uraditi kao znak zahvalnosti za sve što su njih dvojica uradili, Izetbegović na nivou države i državotvornosti, a Hasandedić u procesu očuvanju vakufske imovine u Hercegovini. „Iza njih ostala su njihova djela i ona nas zadužuju da ih čitamo, da uzimamo poruke i da to blago prenosimo na buduće generacije“, poručio je ef. Maksumić.

(www.medzlismostar.ba)

Ko je na portalu: 179 gostiju i nema prijavljenih članova

| MUFTIJSTVO MOSTARSKO | Adresa: Trg Musala br. 1, 88000 Mostar, Bosna i Hercegovina, ID broj: 4227550990007, Transakcijski račun: 1604605500006981; tel/fax: 036 551 089; Web site: www.muftijstvo-mostarsko.ba; E-mail: muftijstvo.mo@bih.net.ba | ALL RIGHST RESERVED

Prijava ili Registruj

Prijava na portal

Registruj

Registracija
ili Odustani