MUFTIJSTVO MOSTARSKO

A+ A A-

Susret učenika Karađoz-begove medrese i Gimnazije "Jovan Dučić"

Rate this item
(0 votes)

Međureligijsko vijeće u Bosni i Hercegovini organizovalo je još jedan, treći po redu, susret učenika Karađoz-begove medrese iz Mostara i Gimnazije „Jovan Dučić“ iz Trebinja. Prva dva susreta održana su u Trebinju i Mostaru, a treći je održan u Sarajevu. Međureligijski susret upriličen je 16. i 17. februara 2018. godine, a okupio je 30 učenika dviju pomenutih škola. 

Upravo potaknute projektom Međureligijskog vijeća u BiH iz 2016. godine, Karađoz-begova medresa i Gimnazija „Jovan Dučić“ nastavile su saradnju i do dan-danas, učestvujući u susretima mladosti i razmjenjujući iskustva u radu, te upoznajući svoje učenike sa drugim i drugačijim. 

„Ovakav susret jeste projekat Odbora za međureligijsku saradnju u Trebinju, u kojem učestvuju, svojim doprinosom Islamska zajednica u BiH i Srpska pravoslavna crkva“ -  istakla je Olivera Jovanović, stručna savjetnica Međureligijskog vijeća u BiH. 

Učesnici susreta su obišli određene znamenitosti Sarajeva, te se upoznali sa radom i djelovanjem Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine. Posjetili su i Gazi Husrev-begovu džamiju, Gazi Husrev-begove ostale vakufe, kao i Katedralu Srca Isusova, Staru pravoslavnu crkvu, te Sinagogu. Učesnici su se još detaljnije, nego je to bilo tokom prethodnih susreta, upoznali sa drugim religijama, njihovim obredima, običajima, kulturama. Kroz pitanja o tim i takvim stvarima, koja su oduševljeno postavljali, mnogo više su naučili o drugom i drugačijem. 

„Ovakvi susreti jako su zanimljivi i poučni. Mladi su spremni učiti i spoznavati nove informacije, ali i upoznati nekog drugačijeg od njih. Zato je i ovaj susret u Sarajevu imao svoju edukativnu stranu, kao i predivnu notu druženja, koju su ponudili učenici Karađoz-begove medrese i Gimnazije „Jovan Dučić“. Ovo je druga generacija učenika tih dviju škola koje prolaze kroz ovakav projekat“ – poručio je Meadin Mrndžić, profesor Bosanskog jezika i književnosti u Karađoz-begovoj medresi. 

Uz profesora Mrndžića, susrete su predvodili i mr. Merjem Muratović-Šuta iz Karađoz-begove medrese, te Milja Tupanjanin i Maja Babić iz Gimnazije „Jovan Dučić“.  

(www.medresamostar.com)

Ko je na portalu: 85 gostiju i nema prijavljenih članova

| MUFTIJSTVO MOSTARSKO | Adresa: Trg Musala br. 1, 88000 Mostar, Bosna i Hercegovina, ID broj: 4227550990007, Transakcijski račun: 1604605500006981; tel/fax: 036 551 089; Web site: www.muftijstvo-mostarsko.ba; E-mail: muftijstvo.mo@bih.net.ba | ALL RIGHST RESERVED

Prijava ili Registruj

Prijava na portal

Registruj

Registracija
ili Odustani