MUFTIJSTVO MOSTARSKO

A+ A A-

Naš dug prema šehidima je očuvanje Bosne i Hercegovine

Rate this item
(0 votes)

U okviru programa 43. manifestacije “Dani mevluda i zikra”, danas je na mostarskim Šehitlucima proučena dova šehidima. Ja-sine i šerif proučili su mostarski imami a dovu pred njihove plemenite duše proučio je mostarski muftija mr. Salem ef. Dedović. Na ovaj način obilježeno je nekoliko bitnih godišnjica iz novije historije Bošnjaka Hercegovine, početak oružane agresije HVO-a i HV-a, godišnjice ubistva zarobljenih vojnika i oficira u komandi IV korpusa A R BiH, dan zlatnih ljiljana, Dan logoraša.

U kratkom obraćanju glavni imam Medžlisa IZ-e Mostar mr. Dino ef. Maksumić podsjetio je da se ovaj datum obilježava i kao Dan Evrope i Dan pobjede nad fašizmom

Prigodnim obraćanjem porodicama šehida, poginulih boraca A R BiH i brojnim građanima Mostara obratio se glavni imam Medžlisa IZ-e Mostar mr. Dino ef. Maksumić.
„Okupili smo da se sjetimo žrtve koju su naši hrabri vojnici dali za slobodu ovog grada i njenih stanovnika. Okupili smo se da jasno i nedvosmileno kažemo i pokažemo da ćemo uz Božiju pomoć čuvat sjećanje na njih ali i da ćemo čuvati vrijednosti slobode, pravde, vjerskih sloboda svih ljudi bez predrasuda i segregacija za koje su oni dali ono najvrijednije a to su njihovi životi“, kazao je ef. Maksumić. Naglasio je da bi svi u svojim poslovima obavezama, misijama i poslanjima trebali biti spremni na strpljenje, istrajnost i žrtvu, trebali po uzoru na najčasnije sinove Bosne i Hercegovine biti najbolji, najpredaniji i najprofesionalniji i nadležnostima koje im pripadaju.

„Šehidi su ovoj zemlji i ovome Gradu, pa tako i nama, dali sve što su imali; svoju mladost, krv, život. Svaki šehidski nišan nosi snažnu i neprolaznu poruku, a to je da su šehidi živi, da oni ne umiru i da ih treba smatrati živim“, rekao je. Prema njegovim riječima dug prema šehidima trebali bi biti stalna briga i napor za očuvanje istine, uzdizanje Božije riječi i svakodnevna borba za očuvanje Bosne i Hercegovine, u svim njenim dijelovima, značenjima i simbolima. „Ona je zadužbina šehida i danas traži nove gazije“, poručio je.

Dovi je prisustvovao veliki broj građana Mostara, demobilisanih borca, članova porodica šehida i poginulih boraca, javnih i društvenih radnika. Brojen delegacije iz političkog i društvenog života na kraju su položili cvijeće i odali dužno poštovanje.

(www.medzlismostar.ba)

Ko je na portalu: 154 gostiju i nema prijavljenih članova

| MUFTIJSTVO MOSTARSKO | Adresa: Trg Musala br. 1, 88000 Mostar, Bosna i Hercegovina, ID broj: 4227550990007, Transakcijski račun: 1604605500006981; tel/fax: 036 551 089; Web site: www.muftijstvo-mostarsko.ba; E-mail: muftijstvo.mo@bih.net.ba | ALL RIGHST RESERVED

Prijava ili Registruj

Prijava na portal

Registruj

Registracija
ili Odustani