MUFTIJSTVO MOSTARSKO

A+ A A-

Obilježena godišnjica stradanja Bošnjaka Nevesinja

Rate this item
(0 votes)

Obilježavanju godišnjice prisustvovalo je oko 1500 Bošnjaka iz ovog kraja, njihovih prijatelja i rodbine.

Ovom događaju prisustvovale su i brojne delegacije iz javnog i društvenog života s područja Fedracije BiH. Cilj i značaj obilježavanja ovog datuma, kako su istakli u svojim govorima ispred organizatora, Ibrahim Kujan i Šerif Bojčič, da se nikada i nikome zločin i genocid ne bi ponovio.

Još uvijek se traga za ostacima 120 žrtava zločina

Bojčić je istakao da je ovaj dan ujedno i dan ponosa i tuge, tuge za nedužno ubijenim žrtvama, a ponosa što se u slobodi mogu obilježavati ovakvi datumi. On je, pozivajući na jedinstvo Bošnjaka od lokalne zajednice do države, kazao da je zaborav zločin nad zločinom. Bojčić je iznio i statistiku o stradanju Bošnjaka Nevesinja. Od 126 šehida iz Nevesinja njih 33 poginuli su u 41 motorizovanoj Brigadi, 21 u samostalnom bateljonu „Nevesinje“, 8 u 449 istočno-hercegovačkoj brigadi i drugim jedinicama ARBiH i MUP-a R BiH. Poginula su 4 pukovnika, 4 majora, 5 kapetana, 5 natporučnika, 12 poručnika i dva podoficira, ostali su bili vojnici. Ginuli su u deblokadi Sarajeva, u famoznoj Šantićevoj ulice gdje su držali najtežu liniju odbrane, u deblokadi Mostara, Bjelopoljske kotline, u oslobađanju šireg rejona Treskavičkog platoa. Od srpskih vojnih jedinca ubijeno je 375 nedužnih civila, a od hrvatskih 132. Još uvijek nisu pronađeni posmrtni ostaci 120 osoba. Žrtve zločina pronalažene su u 18 masovnih grobnica: jami Borisavac, jami Breza, Bukanjama, Kifinom selu, Kiseru, Bakračuši, Kušićimna, Krstačama, Plužinama, Štedimu, Luci. Rabini, Tanovića hanu, Telećoj lastvi, Žiljevu, Čanju, Rimskom bunaru i jami Lipovači na dubini od 6o metara.

„Da Bogda, niko više ne doživio iskušenje kao jedna majka koja je živa skočila za djetetom kad su ga bacili u jamu Lipovaču. Bošnjaci Nevesinja prošli su kroz 15 logora, Bileću, Borke, Dom Armije u Nevesinju, Rabinu, Heliodrom, Alatnicu, Dretelj, Čapljinu, Foču, Kalinovik, Široki Brijeg itd. Tokom agresija na BiH ubijeno je 41 dijete. Najstarije osobe imali su 92 godine.

„Golgote kroz koje su prošle nedužne žrtve nemoguće je opisati“, naglasio je Bojčić dodavši da, bez obzira na golgotu nema mjesta za mržnju, jer je mržnja zlo. „Osnove pomirenja moramo graditi na pravdi i istini. Mi moramo graditi državu Bosnu i Hercegovinu, a za to nam treba znanje, mudrost i jedinstvo“, pozvao je on. Rektor Univerziteta u Sarajevu Rifet Škrijelj podsjetio je da je sjećanje na poginule i stradale Bošnjake Nevesinja obaveza preživjelih. „Ako u institucijama u kojima radimo ne budemo davali doprinos sjećanju na njihovu žrtvu, onda ćemo se pretvoriti u one ljude kojima će se njihova sudbina ponoviti“, upozorio je Škrijelj.

Dobro je kad je do nas

Mostarski muftija Salem ef. Dedović tokom svog govora iskoristio je priliku da ukaže na raskoš kulturno historijskog i duhovnog nasljeđa Bošnjaka Nevesinja koji su ostavljali trajan pečat ne samo u Bosni i Hercegovini već i na širim prostorima. „Mi nismo narod koji živi na mitu i ideologiji. Nismo narod mržnje, jer nam to ne da i hrani Kur’an Časni. Nas naša slavna vjera uči da moramo znati gdje i s kim živimo, da moramo učiti i prenositi na buduća pokoljenja šta se dešavalo na ovom prostoru“, kazao je muftija.

Pozivajući na jedinstvo i nadvladavanje slabosti, prevazilaženje ličnih interesa zbog opstanka i izgradnje Bosne i Hercegovine u budućnosti Bošnjaka muftija je kazao kako je dobro da su društveni tokovi ušli u fazu da zavise od Bošnjaka. „Dobro je kad je do nas, ključno je da je do nas, da ne možemo upirati prstom u druge. Ovo jeste datum bolnog prisjećanja, ali ovo je datum našeg ponosa, slave i dostojanstva. To svjedoči ovaj skup i ovaj zbor. Nije sve na Onom svijetu. Nije sve stradalo. Ostala je jedna divna mlada generacija; ostali su sinovi, kćeri, porasli su unuci da svjedoči o tome da grade budućnost i da na tom putu postižu velike domete “, poručio je muftija.

HASAN EMINOVIĆ

Ko je na portalu: 135 gostiju i nema prijavljenih članova

| MUFTIJSTVO MOSTARSKO | Adresa: Trg Musala br. 1, 88000 Mostar, Bosna i Hercegovina, ID broj: 4227550990007, Transakcijski račun: 1604605500006981; tel/fax: 036 551 089; Web site: www.muftijstvo-mostarsko.ba; E-mail: muftijstvo.mo@bih.net.ba | ALL RIGHST RESERVED

Prijava ili Registruj

Prijava na portal

Registruj

Registracija
ili Odustani