MUFTIJSTVO MOSTARSKO

A+ A A-

Upriličen bajramski prijem

Rate this item
(0 votes)
foto: bljesak.info foto: bljesak.info

Ovo su dani koji okrepljuju našu pobožnost i vjernost Bogu, blagoslovljen period u kojem razmišljamo o osnovnim vrijednostima ljudskog života, jedna je od poruka tradicionalnog Bajamskog prijema mostarskog muftije Salema ef. Dedovića.

Prijemu na terasi Studentskog hotela prisustvovale su brojne ličnosti iz političkog, kulturnog i javnog života Mostara i Hercegovine, ali i predstavnici svih vjerskih zajednica.

U svom pozdravnom obraćanju muftija je kazao kako bajrami imaju snažnu simboliku naše bremenitosti, prolaznosti i povratka Bogu, te su to dani nade i okrepe.

"Ovo je bajram žrtve koja označava nadilaženje sebičnosti i snaženje solidarnosti. Kurban je jasna razlika između idolopoklonstva i monoteizma, zabranjuje žrvtovanje čovjeka i podsjeća da je ljudski život svetinja. To podsjećanje je prijeka potreba u današnjem vremenu", poručio je muftija Dedović.

Muftija je kazao i kako je kurban stalna inspiracija u ljudskoj borbi za uspjeh na ovome i spas na onome svijetu, nada da se čovjek ne utopi u prolaznosti.

"Naša uloga kao vjernika je da širimo dobro. Bajrami imaju snažan društveni značaj, povezivanja i zbližavanja ljudi, u tome je i vrijednost ovoga našega tradicionalnog okupljanja", zaključio je Salem ef. Dedović.

Mostarski paroh Radivoje Krulj pozdravio je prisutne u ime odsutnog odlazećeg vladike Grigorije, te predstavio imenovanog, a još neustoličneg episkopa vladiku zahumskog-hercegovačkog Dimitrija.

"Bajram nam daje zaista sjajnu poruku, jer naš praotac Avram ili Abraham ili Ibrahim, u takvoj poslušnosti prema Bogu, pokazao je svoje bogoljublje, a time i svoje čovjekoljublje. Nek nas pouči ovaj praznik i nek cijenimo život i službu Bogu", kazao je paroh Krulj.

U ime mostarskih franjevaca skup je pozdravio fra Iko Skoko kazavši da je čak sedamnaesti put na bajramskom prijemu kod muftije mostarskog.

"Veliki blagdani u našim religijama pomažu nam vidjeti gdje nam je srce. To su dani vanjskog slavlja, ali unutrašnjeg motrenja kako nam stoji srce u obredima. Da nam obredi ne budu bez srca, kao magija, već istinski susreti", poručio je fra Iko.
(www.klix.ba)

Ko je na portalu: 252 gostiju i nema prijavljenih članova

| MUFTIJSTVO MOSTARSKO | Adresa: Trg Musala br. 1, 88000 Mostar, Bosna i Hercegovina, ID broj: 4227550990007, Transakcijski račun: 1604605500006981; tel/fax: 036 551 089; Web site: www.muftijstvo-mostarsko.ba; E-mail: muftijstvo.mo@bih.net.ba | ALL RIGHST RESERVED

Prijava ili Registruj

Prijava na portal

Registruj

Registracija
ili Odustani