MUFTIJSTVO MOSTARSKO

A+ A A-

Okružni odbor Udruženja Ilmijje Mostar dao punu podršku mostarskim imamima za očuvanje vakufske imovine

Rate this item
(0 votes)

Okružni odbor Udruženja llmijje Mostar na sjednici održanoj danas (22. oktobra 2018. godine ) u Mostaru uputio je punu podršku glavnom imamu Medžlisa IZ-e Mostar mr. Dini ef. Maksumiću i mostarskim imamima na ustrajnosti očuvanja vakufske imovine. Sa sjednice kojoj su prisustvovali pored predsjednika i predsjednici Osnovnih odbora llmijje s prostora Muftiluka mostarskog zatražili su da se ispoštuju odluke nadležnih organa Islamske zajednice u slučaju Sultan Selimovog mesdžida.

Imajući u vidu eroziju moralnih vrijednosti u društvu i upropaštavanje autoriteta i istine, ustanova i institucija poručili su da imami, u časnoj misiji islama, prije svega imaju obavezu da ostanu dosljedni i dostojanstveni u svom radu poštivajući zakone države kao i zakone i akte unutar Islamske Zajednice.

„Koristimo priliku da izrazimo bezrezervnu podršku Glavnom imamu Medžlisa IZ Mostar, mr. Dini ef. Maksumiću kao i imamima Medžlisa Mostar u njihovoj borbi i hrabrom pozivu povrata vakufske imovine Ustanovi koja o tome brine. U konkretnom slučaju Sultan-Selimovog mesdžida i vakufskog objekta kod Male Tepe.

Tražimo da se ispoštuju odluke nadležnih organa Islamske Zajednice koje su donešene po ovom pitanju. Podsjećamo na hadis Allahovog Poslanika a.s. u kojem kaže: „Kada vidite da neko prodaje i kupuje u džamiji (mesdžidu) recite neka ti Allah ne podari uspjeha u tvom trgovanju." (Tirmizi)

Osuđujemo sve vrste verbalnih napada i pritisaka na imame Medžlisa IZ Mostar na čelu sa Glavnim imamom mr. Dinom ef. Maksumićem, kao i predstavnicima institucija Islamske Zajednice.

Naglašavamo da su imami vijekovima kroz svoju ulogu i misiju radili i uvijek bili uz narod i zajedno rješavali nastale probleme, a i danas rade na polju socijalnog, naučnog, kulturnog uzdizanja našeg naroda i svoje vjere.

Obaveza nam je, a mi je izvršavamo, da se borimo za istinu i pravdu a na kur'ansko-sunnetskoj osnovi i u tom duhu tražimo i apelujemo da muslimani svoje nesporazume rješavaju dogovorom“, stoji u saopćenu za javnost Okružnog odbora Udruženja llmijje Mostar.

Ko je na portalu: 77 gostiju i nema prijavljenih članova

| MUFTIJSTVO MOSTARSKO | Adresa: Trg Musala br. 1, 88000 Mostar, Bosna i Hercegovina, ID broj: 4227550990007, Transakcijski račun: 1604605500006981; tel/fax: 036 551 089; Web site: www.muftijstvo-mostarsko.ba; E-mail: muftijstvo.mo@bih.net.ba | ALL RIGHST RESERVED

Prijava ili Registruj

Prijava na portal

Registruj

Registracija
ili Odustani