MUFTIJSTVO MOSTARSKO

A+ A A-

Postavljen alem na sultan Ahmedovu džamiju u Trebinju

Rate this item
(0 votes)

 U Trebinju je danas postavljen alem na munari posljednje obnovljene džamije u Trebinju, Sultan Ahmedove džamije. Bili smo na licu mjesta. Prema riječima Husein ef. Hodžića, obnova džamija u Trebinju je počela u starom gradu, u starom gradu i završava.


"Radost jeste ali osjećam da smo ponovo na jednom početku. Govorimo o nečemu što je bilo pa ga nije bilo, pa se ponovo pojavilo, probudilo se. To sve treba ponovo da raste u vremenu, zajedno s ljudima koji će to prihvatiti, jer je to osporavano. Prva izgradnja džamije bila je u nekom teškom vremenu, bila je mesdžid preko rijeke, upali su uskoci, sve iskrvarili, i tad je osmanska vlast unutar gradskih bedema napravila džamiju. Niko džamiju nije dirao do agresije, i onda je sve otišlo kamen na kamen. I sve džamije", kaže za Vakat.ba Husein ef. Hodžić.

Džamiju su obnovili Trebinjci. Bilo je mnogo onih koji su obećavali pomoć pri obnovi ove džamije, ali je sve ostalo na praznim obećanjima, iako je projekat išao od ruke do ruke, sve do Ankare, prevođen i na turski jezik.


"Džamija postoji u katalogu carskih džamija. Šteta je za one koji su ovdje imali carsku džamiju, napravljenu carskim parama. Ovo nije koštalo puno. Zvali smo i sultan Ahmeda, pitali za njega u Ankari, Izmiru, u Burhaniji, Istanbulu, i u Sarajevu, za njega više niko ne zna. I sad nam je u određenom smislu i drago, zato što je džamija sada naša. Uspjeli smo", dodaje za Vakat.ba Husein ef. Hodžić, trebinjski heroj.


Vakat.ba/N.H.

Ko je na portalu: 179 gostiju i nema prijavljenih članova

| MUFTIJSTVO MOSTARSKO | Adresa: Trg Musala br. 1, 88000 Mostar, Bosna i Hercegovina, ID broj: 4227550990007, Transakcijski račun: 1604605500006981; tel/fax: 036 551 089; Web site: www.muftijstvo-mostarsko.ba; E-mail: muftijstvo.mo@bih.net.ba | ALL RIGHST RESERVED

Prijava ili Registruj

Prijava na portal

Registruj

Registracija
ili Odustani