MUFTIJSTVO MOSTARSKO

A+ A A-

Počela obnova džamije u Pridvorici

Rate this item
(0 votes)

U selu Pridvorici u opštini Gacko postavljen je kamen temeljac za obnovu džamije, te klanjan džuma namaz koji je predvodio muftija mostarski Salem efendija Dedović.

Prema riječima muftije Dedovića, ovo je veoma značajan trenutak za džematlije džemata Borač, one koji su se već vratili na svoja ognjišta, ali i one koji dolaze i obnavljaju svoja imanja iako su raseljeni širom svijeta.

- Nama je jako važno da se počelo sa obnovom ovog objekta, jer on ima i kulturno-historijsku vrijednost. Također je veoma značajno da imamo kontinuitet obnove i da ga nastavljamo, kao i da to radimo u jednoj dobroj i pozitivnoj atmosferi gradnje i pozitivnih i kvalitetnih međunacionalnih i međuvjerskih odnosa u Hercegovini, zajedno sa eparhijom - rekao je Dedović.

Pozdravljajući prisutne, među kojima su bili i potpredsjednik Vlade RS Ramiz Salkić, kao i ugledni profesor Gazi Husrev-begove medrese Mustafa ef. Spahić, glavni gatački imam Sadet efendija Bilalić je rekao da u narednom periodu slijedi deminiranje lokaliteta dzamije zbog preventivnih razloga jer je tokom čišćenja ruševina pronađeno 4 protivtenkovske mine koje nisu eksplodirale tokom miniranja 1992 godine.

- Dugo smo čekali ovaj povijesni trenutak. Današnje suze radosnice Atifa Delalića i Safeta Fržine, najstarijih džematlija ove džamije u Pridvorici, dovoljna su potvrda koliki značaj ima obnova ove džamije za mještane Borča. Kur'anska poruka: "Allah će sigurno poslije tegobe slast dati!", obistinila se danas. Pored obnove porušenih domova, izgradnje putnih komunikacija i elekrifikacije Borča, pred vrijednim Borčanima ovo će biti najljepši projekat koji će zajednički akoBogda graditi, a to je obnova džamije u Pridvorici. Ona je emanet njihovih predaka koji su stoljećima ovdje baštinili svoju vjeru, jezik i kulturu - naglasio je Bilalić.

Džamija u Pridvorici pripadala je tipu jednoprostornih džamija sa natkrivenim sofama i kamenom munarom. Centralni prostor džamije bio je natkriven četverostrešnim krovom i pokriven crijepom. Osnova džamije je bila pravougaonog oblika, čije su vanjske dimenzije iznosile oko 12,20x9,40 metara. Munara džamije u donjem dijelu je imala kvadratnu osnovu koja je bila izrađena od kamena. Munara je bila prekrivena šatorastim limenim krovom koji se završavao alemom.

Karakteristično za ovu džamiju je ulaz u džamijski harem koji je bio definsan sa dva vertikalno položena stećka.

Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS je izdalo građevinsku dozvolu 29.04.2013. godine, Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine proglasila je nacionalnim spomenikom.

(www.avaz.ba)

Hadis Dana

"Ebu Hurejre, potrudi se da imaš lijep ahlak." Ebu Hurejre upita: "A šta je to Allahov Poslaniče?" on reče: "Da održavaš vezu s onim ko je prekinuo s tobom, oprostiš onom ko ti je nepravdu nanio i daš onome ko tebi uskraćuje." Bejheki

| MUFTIJSTVO MOSTARSKO | Adresa: Trg Musala br. 1, 88000 Mostar, Bosna i Hercegovina, ID broj: 4227550990007, Transakcijski račun: 1604605500006981; tel/fax: 036 551 089; Web site: www.muftijstvo-mostarsko.ba; E-mail: muftijstvo.mo@bih.net.ba | ALL RIGHST RESERVED

Prijava ili Registruj

Prijava na portal

Registruj

Registracija
ili Odustani