MUFTIJSTVO MOSTARSKO

A+ A A-

Posjeta medžlisima Bileća i Gacko

Rate this item
(0 votes)

U petak, 24. marta 2017. godine, mostarski muftija mr. Salem -ef. Dedović sa svojim saradnicima posjetio je medžlise Bileća i Gacko. Muftija je predvodio džuma namaz i održao hutbu u Avdića džamiji na Planoj, u Bileći.

Muftija je s posebnim emocijama podsjetio da Avdića džamija ove godine obilježava četiri stoljeća svog kontinuiteta, te da nosi ime po imamu Ćamilu Avdiću, koji je rodom iz Plane, a koji se školovao na najznamenitijem islamskom univerzitetu Al-Azhar u Kairu, pa kasnije utemeljio naš prvi džemat u dalekoj Americi. Muftija je istakao da će u okviru glavne godišnje manifestacije Muftijstva mostarskog „Dani mevluda i zikra“ biti organizovan naučni skup posvećen Ćamil -ef. Avdiću.

Pored toga što se ove godine obilježava četiri stoljeća Avdića džamije na Planoj kod Bileće radost džematlija uveličala je i činjenica da su nakon više od 20 godina u ovoj džamiji ponovo upaljene sijalice. Naime, iako je ova džamija obnovljena 2013. godine i otad nosi ime Ćamila -ef. Avdića, u džamiji, baš kao ni u cijelom naselju Plana, nije bilo električne energije. 

Avdića džamija ima karakterističnu četverougaonu munaru visoku 11 metara. Uz džamiju se nalazi manji harem sa desetak nišana. Džamija je izgrađena 1617. godine, porušena, pa ponovo obnovljena 1795. godine. Džamija je doživjela razaranje i u Drugom svjetskom ratu, a obnovljena je 1964. godine. Potpuno je porušena u posljednjem ratu u Bosni i Hercegovini 1992. godine, da bi 2013. ponovo zasjala svojom ljepotom.

U kratkom obraćanju vjernicima nakon džuma namaza glavni imam za Bileću Sadet -ef. Bilalić je naglasio da su sada stvoreni uvjeti i za veći povratak Bošnjaka na ovo područje. Podsjetio je da je MZ Plana bila jedna od rijetkih mjesnih zajednica koja nije imala niskonaponsku elektromrežu. Nakon džuma namaza poklonjena je hatma dova pred dušu rahmetli Tahira Ćatovića, odlučnog povratnika u selo Đeče, sa svojom suprugom Safirom, koji je obavljao i dužnost predsjednika obnovljenog povjereništva medžlisa Bileća, a zatim je muftija u pratnji predsjednika povjereništa medžlisa Bileća Fadila Kusturice i glavnog imama Sadet -ef. Bilalića posjetio i selo Đeče u kojem žive četiri bošnjačke porodice koje se bave stočarstvom i proizvodnjom mlijeka. Muftija je bio gost u porodičnoj kući domaćina Rifata Ćatovića.

Nakon posjete medžlisu Bileća muftija je boravio u Gacku gdje je u pratnji glavnog imama Sadet -ef. Bilalića i predsjednika medžlisa hadži Enisa Tanovića posjetio lokalitet džamije Osman-paše Kazanca u selu Kazanci, 20 kilometara jugoistočno od Gacka, na samoj granici sa Crnom Gorom. Ova džamija se nalazi na listi nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine. Iako je džamija porušena prošlo je više od 300 godina kako njena munara stoji uspravno u Kazancima.

Ovom prilikom su glavni imam i predsjednik medžlisa upoznali muftiju sa stanjem vjerskog i ukupnog života Bošnjaka na području medžlisa Gacko, sa uspješno realizovanim projektima i predstavili mu plan aktivnosti u narednom periodu.

Hadis Dana

"Ebu Hurejre, potrudi se da imaš lijep ahlak." Ebu Hurejre upita: "A šta je to Allahov Poslaniče?" on reče: "Da održavaš vezu s onim ko je prekinuo s tobom, oprostiš onom ko ti je nepravdu nanio i daš onome ko tebi uskraćuje." Bejheki

| MUFTIJSTVO MOSTARSKO | Adresa: Trg Musala br. 1, 88000 Mostar, Bosna i Hercegovina, ID broj: 4227550990007, Transakcijski račun: 1604605500006981; tel/fax: 036 551 089; Web site: www.muftijstvo-mostarsko.ba; E-mail: muftijstvo.mo@bih.net.ba | ALL RIGHST RESERVED

Prijava ili Registruj

Prijava na portal

Registruj

Registracija
ili Odustani