Kćerke i snaha rhm. Šaćira i rhm. Mejre Ovčina iz sela Zaušje kod Bileće, s trenutnim prebivalištem u Malmeu u Švedskoj, u korist Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Bileća uvakufile su zemljište koje su naslijedile od roditelja, a koje ovaj medžlis namjerava iskoristiti za izgradnju solarne elektrane.

Sestre Arza Bijedić i Remza Baraković rođene Ovčina, i njihova snaha Samija Ovčina rođena Šerak, uvakufile su 35 dunuma zemlje sa kućom i okućnicom, a danas su im u prostorijama Vakufske direkcije Islamske zajednice u Sarajevu uručene vakufname.

- Želimo da našu babovina koju smo naslijedili ostavimo Islamskoj zajednici u trajno korištenje, jer imamo puno povjerenje u Islamsku zajednicu. Ja, moja sestra Remza i naša snaha Samija koja je bila udata za našeg rahmetli brata Zajima, zadovoljne smo s ovim što smo uvakufile. Znamo kome smo ostavili i nadamo se da će se, ako Bog da, hairli koristiti puno godina - rekla je Arza Bijedić za Preporod.info.

Vakufname im je uručio hfz. dr. Senaid Zajimović, direktor Vakufske direkcije Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, ističući da današnji čin govori da one nisu zaboravile svoju domovinu Bosnu i Hercegovinu, a prije svega, Islamsku zajednicu.

- Uvakufiti i na ovaj način sačuvati imovinu koju su naslijedile od svojih roditelja, a ne zaboraviti ni svoje roditelje pred čiju dušu su i poklonile ovih 35 dunuma, zajedno s kućom i okućnicom, a za potrebe Islamske zajednice i šire društvene zajednice, hvale je vrijedan čin - rekao je dr. Zajimović.

Naveo je kako je ovo primjer mogućnosti zaštite imovine Bošnjaka koji su odselili u daleke krajeve širom zemaljske kugle, predavanjem te imovine onima koji će se o njoj domaćinski brinuti, na opću korist zajednice.

- Islamska zajednica će na najbolji mogući način, u saradnji s Medžlisom Bileća i Muftijstvom mostarskim, iskoristiti ovu imovinu i prihode od nje trošiti za aktivnosti IZ, za povratak naših ljudi na područja s kojih su morali otići, i učiniti da se vakuf i vakifi nikada ne zaborave - poručio je Zajimović.

Glavni imam medžlisa Bileća i Gacko Sadet-ef. Bilalić je rekao da se radi o prvom poslijeratnom uvakufljavanju imovine za potrebe Islamske zajednice u Bileći.

Podsjetio je na vakuf rhm. Ahmeta i Eme Isović, roditelja doajena bh. sevdalinke Safeta Isovića, kojim je izdržavana Islamska zajednica na tom području tokom posljednjih nekoliko decenija, a što govori dovoljno o ugroženosti imovine Bošnjaka u entitetu RS.

- Selo Zaušje je nekada bilo najperspektivnije selo na bilećkoj općini, a danas je uništeno. Uvakufljenjem ovih 35 dunuma zemlje u jednom komadu kompletiramo površinu od 70 dunuma vakufske imovine koja bi se mogla koristiti u projektima izgradnje solarnih elektrana, o čemu smo već u razgovorima sa Vakufskom direkcijom - rekao je glavni imam medžlisa Bileća i Gacko Sadet-ef. Bilalić.

Ukazao je da je povećan trend realizacije ovakvih projekata na području Bileće, što svakako otvara mogućnost i da Islamska zajednica iskoristi svoju priliku, s obzirom na već postojeće iskustvo oblasti proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora.

Selo Zaušje je prigradsko naselje, sedam kilometara udaljeno od centra Bileće, potpuno razrušeno tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu. Na popisu 2013. godine registrovano je 11 stanovnika, od kojih nijedan Bošnjak. Na cijelom području Bileće registrovano je 26 Bošnjaka.

  • batchIMG_6714
  • batchIMG_6715
  • batchIMG_6716
  • batchIMG_6719
  • batchIMG_6723
  • batchIMG_6728
  • batchIMG_6731
  • batchIMG_6738
  • batchIMG_6747
  • batchIMG_6760
  • batchIMG_6772
  • batchIMG_6781
  • batchIMG_6792
  • porodica-ovcina-uvakufila-35-dunuma-zemljista-kucu-i-okucnicu-za-potrebe-miz-bileca73842

(Preporod.info)