MUFTIJSTVO MOSTARSKO

A+ A A-

Blagodati iftara u Gacku

Rate this item
(1 Vote)

S posebnom pažnjom ove godine pratili smo ramazanske aktivnosti na području Meždlisa IZ Gacko gdje se malobrojni povratnici nadljudskim naporima trude vratiti u normalne tokove života i na potpuno normalan način prakticirati svoju vjeru. U više navrata objavljivali smo vijesti o iftarima u povratničkim mjestima. Nakon toga uslijedile su i konkretne reakcije raseljenog stanovništva. Nakon priloga o iftaru u Bahorima gdje su se okupili prijeratni stanovnici koji nisu mogli odoljeti da u sreći i rahatluku ne zapjevaju javila nam se Bošnjakinja iz Australije s reakcijom prepunom simpatija za kulturu i tradicjiu koju su njegovali njeni preci.

Zamolila nas je da što više i što istrajnije nastavimo pisati o Gačanima i o tome kako oni žive. Nažalost, zbog drugih obaveza i drugih sličnih vijesti nismo bili u mogućnosti pratiti organizaciju iftara i teravih namaza u tom dijelu naše zemlje.

Posebnu sreću raseljeni Gačani doživjeli su na obilježavanju mubarek noći Lejletu-l-kadr.  Na području Medžlisa Islamske zajednice Gacko, centralni doček 27 noći ramazana održao se u Borču. Borač se nalazi 30 km od Gacka. Prostire se dolinom rijeke Neretve od njenog izvora ispod Gredelj sedla nizvodno sve do Mjedenika u dužini 35 km.  Prema popisu iz 1991. g. , sačinjavalo je, uglavnom bošnjačko stanovništvo, koje je živjelo u 25 sela i zaseoka: Jabuka, Luka, Zurovići, Šipovice, Bunići, Soderi, Šumići, Stamelići, Gaja, Gornji i Donji Igri, Melečići, Manjci, Pridvorica, Lončari, Mjedenik, Poda, Počelje, Krupac, Dubrave, Klinja, Cernica i Jablančići  sa 81 domaćinstvom i oko 165 stanovnika. Za sada je u Borču obnovljeno 74 stambene jedinice. Od maja do oktobra boravi  oko stotinu mještana na svojim imanjima gdje uzgajaju povrće, pčele, voće i bave se stočarstvom. Borač će ostati upamćen kao rodno mjesto velikog broja  imama.  Šaćir ef. Gadžo, Osman ef. Delalić, Alija ef. Čolpa, Adem ef. Delalić, Asim ef. Delalić i Uzeir ef. Delalić su neki od njih.Nakon klanjanja teravih namaza u odabranoj noći predate su hatme Mušanu Gadži i Muharemu Okeriću. Sadet ef Bilalić u svome obraćanju podsjetio je kako su stari Borčani ali i njihovi potomci dobro znali i dobro čuvali uzvišene ciljeve života kojim ih je vjera naučila.

„Čovjek se nije slučajno našao na Zemlji. Nije stvoren bez svrhe i cilja niti je ostavljen na milost i nemilost prilikama. Bog na dva načina: indirektno i direktno, iskazuje svoju ljubav prema čovjeku i omogućuje mu da obavlja svoju misiju i ostvaruje sretniji i udobniji život na Zemlji, a kroz to i vječnu sreću na Ahiretu. Na prvom mjestu, Bog je podario čovjeku razum. Da pomoću njega razlikuje dobro od zla, da rasuđuje i saznaje šta mu je korisno a šta štetno, pa da se, shodno tome, ponaša i tako odnosi prema stvarima. Pošto razum nije bio uvijek dovoljan, Bog je direktno pružao svoju pomoć u vidu Objave. Slao je svoje odabranike da upućuju ljude na Pravi put, put istine, pravde, dobrote, plemenitosti i drugih svojstava preko kojih se čovjek iskazuje i potvrđuje kao čovjek.“ U tom svjetlu, naglasio je Bilalić Borčani su počeli sa obnovom porušene džamije. „Obnova džamije će ostati neizbrisiv trag da smo dosljedno preuzeli naše emanete o rodnom kraju. Ona že ostati da nas vječno podsjeća i ko smo i odakle smo i šta želimo uraditi tokom našeg života“, poručio je ef. Bilalić. Prigodno predavanje održao je mr Samedin Kadić, asistent na Fakultetu islamskih nauka. Domaćin iftara bio je Alija Gadžo. Na iftaru su bili prisutni mnogi ugledni Borčani:Atif Delalić, Safet Fržina, Muharem Delalić, Ejub Fako, Edhem Okerić, Elmedin Voloder, Mujo Zukanović, pomoćnik ministra za izbjegla i raseljena lica i drugi. Bila je to i prilika da se još jednom prijeratni stanovnici Borča još jednom konsultuju kako i na koji način će početi obnovu džamije u Pridvorici.

Pred posljednu teraviju koju su ove godine klanjali na području Gacka u Fazaligća Kuli za povratnike iftar su priredili predstavnici džemata Podhum Adnan Sivonjić, Ahmed Džafo, Bekir ef Džafo i  Adnan Kuko i Medžlisa IZ Mostar. „Ovaj iftar kao i onaj kojeg je priredio Avdo Hebib samo su dokaz da imamo podršku naše braće koji žive na području Federacije“, rekao je ef. Bilalić.

Hadis Dana

"Ebu Hurejre, potrudi se da imaš lijep ahlak." Ebu Hurejre upita: "A šta je to Allahov Poslaniče?" on reče: "Da održavaš vezu s onim ko je prekinuo s tobom, oprostiš onom ko ti je nepravdu nanio i daš onome ko tebi uskraćuje." Bejheki

| MUFTIJSTVO MOSTARSKO | Adresa: Trg Musala br. 1, 88000 Mostar, Bosna i Hercegovina, ID broj: 4227550990007, Transakcijski račun: 1604605500006981; tel/fax: 036 551 089; Web site: www.muftijstvo-mostarsko.ba; E-mail: muftijstvo.mo@bih.net.ba | ALL RIGHST RESERVED

Prijava ili Registruj

Prijava na portal

Registruj

Registracija
ili Odustani