Centralni program manifestacije "Putevima pobjede Armije Republike BiH 2023", kojom se obilježava 31. godišnjica oslobađanja Mostara od srpsko-crnogorskog agresora, upriličen je sinoć u Podveležju.

Brojne delegacije iz političkog, kulturnog, vjerskog života i udruženja boraca odbrambeno-oslobodilačkog rata polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe na spomen-obilježju odale su počast šehidima i poginulim borcima Armije i MUP-a RBiH.

U okviru manifestacije obilježeno je niz značajnih bitaka koje su te sudbonosne 1992. godine ostvarili pripadnici Mostarskog samostalnog bataljona Armije RBiH i Teritorijalne odbrane Podveležje, u sadejstvu s jedinicama HVO-a u dolini Neretve, u užoj jezgri Grada Mostara i širem podveleškom platou.

- Odred Teritorijalne odbrane Podveležja je u završnim borbama razbio neprijateljske jedinice koje su bile smještene na širem platou Podveležja i nanio im velike gubitke u živoj sili. U borbama su zarobljene velike količine materijalno-tehničkih sredstava, što je do tada bila najveća količina oduzetog neprijateljskog oružja - osam haubica, tri protiv avionska topa, dva ZIS-a, šest minobacača, mnogo vozila i pješadijskog naoružanja i municije - kazao je Šerif Špago jedna od ratnih komandanta Armije RBiH.

Ova vojnička pobjeda, dodao je, ulila je novu snagu i moral jedinicama Armije da u nastavku rata pokažu snagu i moral i pokažu požrtvovanost u borbi za državu Bosnu i Hercegovinu.

Špago je napomenuo da je u tom periodu na platou Podveležja spašeno oko 3.500 civila od zločina i masakra kakvi su počinjeni na prostoru istočne Bosne i istočne Hercegovine.

- Ovim programima i manifestacijom nastojimo da mladima prenesemo značaj borbe i očuvanja BiH, da im prenesemo poruku da je borba za njenu budućnost naš najveći ideal - istakao je Špago.

Oslobođenje Mostara od srpsko-crnogorskog agresora bilo je od velikog značaja za dalji tok rata u BiH, ocijenio je ratni general Armije RBiH i aktuelni potpredsjednik Federacije BiH Refik Lendo.

- Taktički gledano, početne pozicije Mostara i Podveležja bile su u nepovoljnom položaju. Bivša JNA je ovdje još 1991. godine rasporedila svoje snage i sredstva i onda kada je došao sporazum da se JNA povuče sa prostora BIH, dio komandnog kadra i sva sredstva su ostali ovdje, tako da su naši Mostarci bili u vrlo teškom i nezgodnom položaju. Oslobađanjem platoa Podveležja i Mostara je značilo te 1992. jako mnogo, ali i za cijeli tok rata, jer su neprijateljske snage potisnute prema Nevesinju što je rasteretilo ratište po dubini - naglasio je Lendo.

Obilježavanje herojskih pobjeda Armije RBiH, dodao je, treba poslužiti za stvaranje povoljnog ambijenta za mlade ljude kako bi ostajali na prostoru Podveležja, Mostara, Bosne i Hercegovine, da se stvara povoljna atmosfera za jačanje povjerenja između Bošnjaka i Hrvata, što bi rezultiralo smanjenjem odlaska mladih ljudi.

- Mi ne smijemo zaboraviti stradanja civila i onog što su agresori uradili, ali kad je u pitanju obilježavanje naših herojskih borbi, mi to radimo na prostoru BiH. Naš najveći uspjeh je što je Armija zajedno s MUP-om odbranila Bosnu i Hercegovinu. Mi smo odbranili i oslobodili BiH u granicama za koju smo se borili, a sad unutrašnja struktura države su stvari oko koje se trebamo dogovarati. Imamo državu i u okviru države ćemo obilježavati i naše borbe i naše pobjede - poručio je Lendo.

O važnosti očuvanja nivoa stečene slobode i prava Bošnjaka na jednakopravnost sa drugim narodima u Hercegovini tokom programa govorio je i mostarski muftija mr. Salem-ef. Dedović.

 

Muftija Salem-ef. Dedović: Osvojena sloboda je naš najveći kapital

Najprije je podsjetio na milenijski kontinuitet Bosne i Hercegovine koja je podjednako pripadala svima koji su je u miru i sigurnosti i međusobnom priznanju željeli graditi kao zajedničku i jedinstvenu državu.

- Bez obzira koliko mi zamjerali i tvrdili da se miješam u politiku, ne mogu a da se ne miješam u sudbinu našega naroda, u njegovo postojanje, opstanak i poziciju Bošnjaka u Hercegovini. O tome neću prestati pričati - kazao je muftija.

Dodao je da Bošnjaci i Islamska zajednica jesu za sekularnu državu, ali i da moraju čuvati nacionalno dostojanstvo, kako ih je tome učio rahmetli predsjednik Alija Izetbegović.

- Bošnjaci u Hercegovini nemaju luksuz da lutaju, da budu izgubljeni, da ne spoznaju da osvojena sloboda, fizička, duhovna i mentalna, koja je izvojevana od devedesetih godina na ovamo najveći kapital. Moraju znati da je vrijeme da se okupe pod zastavu bošnjaštva. Ne kažem i ne plediram da treba biti jedan politički subjekt u Bošnjaka. Živimo u pluralnom društvu, ali ne mogu bošnjački politički subjekti imati nikakve razlike ovdje kad su u pitanju nacionalni-politički interesi u Hercegovini - kazao je muftija.

Pozvao je sve političke stranke u Bošnjaka da se odrede prema pitanja Centralne zone Mostara i nekadašnjeg Lakišića harema, kazavši da to nije samo pitanje Islamske zajednice, već prvorazredno nacionalno bošnjačko pitanje.

- Nismo čuli do sada jasno da su se opredijelili po tom pitanju. Rekli smo da je to pitanje jednog, jedinstvenog zajedničkog, nepodijeljenog Mostara. Mi smo oduvijek bili za jedinstveni Mostar. Tu priču o jedinstvenom Mostaru sačuvali su Bošnjaci, kao što su sačuvali i njegovu multietničku supstancu - kazao je muftija.

Nedvosmisleno je poručio novim vladajućim strukturama da djelima dokažu da je Mostar jedini grad u BiH koji je sačuvao multietničku supstancu.

- Jasno je da je na sceni pokušaj delegitimacije Bošnjaka. To ne smije proći jer smo mi kao narod svojim djelovanjem zadobili povjerenje i Zapada i Istoka i u tom smislu naša priča treba da bude jasna, otvorena i transparentna - poručio je muftija.

Nakon zvaničnih obraćanja u programu obilježavanja 31. godišnjice oslobođenja Mostara, zapažene nastupe imali su mostarski vokalni solisti i nekoliko skupina kulturno umjetničkih društava iz Mostara i Konjica.

  • IMG_0229
  • IMG_0231
  • IMG_0241
  • IMG_0247
  • IMG_0252
  • IMG_0257
  • IMG_0267
  • IMG_0270
  • IMG_0274
  • IMG_0286
  • IMG_0288
  • IMG_0298

(Hasan Eminović/Preporod.info)