U Mostaru je sinoć formiran Inicijativni odbor Foruma Bošnjaka Hercegovine koji će u fokusu djelovanja imati ključne teme od interesa za Bošnjake u Mostaru i Hercegovini, zalažući se za osiguranje njihovih ličnih i kolektivnih prava, slobode i dostojanstva.

Primarna zadaća Foruma Bošnjaka Hercegovine u ovom trenutku, istaknuto je, ”biće realizacija projekta Interkulturnog centra Mevlana na lokalitetu Lakišića harema u centru Mostara, a koji će biti od svebošnjačkog nacionalnog i kulturnog značaja te doprinijeti izgradnji mira i povjerenja među narodima u multietničkom gradu Mostaru”.

Za koordinatora Inicijativnog odbora predložen je Azem Feriz, predsjednik Bošnjačke zajednice kulture Preporod Mostar. Inicijativni odbor sačinjavaju ugledni predstavnici iz svih segmenata društvenog života Bošnjaka u Mostaru i Hercegovini, Islamske zajednice, svih političkih stranaka koje okupljaju Bošnjake, nevladinih organizacija, obrazovnih i kulturnih ustanova – saopćeno je nakon sastanka Inicijativnog odbora Foruma Bošnjaka Hercegovine, prenosi Anadolu.

(hayat.ba)