MUFTIJSTVO MOSTARSKO

A+ A A-

Svečano otvorena Čaršijska džamija u Jablanici

Rate this item
(1 Vote)

„Onaj ko je danas došao na svečano otvorenje Čaršijske džamije u Jablanicu je moj brat i moj prijatelj. Moramo biti zajedno! To je temeljna poruka ove džamije i ovih vakifa. Niko ne smije narušavati naše jedinstvo“, prenoseći selame reisu-l-uleme Kavazovića poručio je banjalučki muftija Edhem ef. Čamdžić.

Okupljeni oko iste ideje, istih misli, okupljeni oko zajedničkih vrijednosti  i nada da će se do Sudnjeg dana u novosagrađenoj džamiji učiti Božija riječ, u namazima, u dovama, na kursevima, mektepskoj nastavi, u biblioteci; muslimani Jablanice su u prisustvu oko 5000 posjetilaca 31. avgusta 20013.g. impozantnom svečanošću označili kraj građevinskih radova. Sve te njihove strepnje i nade, svi njihovi prijateljski pozivi da im se u humanističkom naporima pridruže znani i neznani dobrotvori pronašle su svoje oživotvorenje u blagoj naravi njihovog glavnog imama Sulje ef. Cikotića.

„ Ovo je naš mali Bajram jer smo ostvarili svoj cilj. Mi vrijedimo onoliko koliko imamo prijatelja, a danas su sa nama naši prijatelji iz svih krajeva BiH i iz prijateljske Turske, i mi imamo razloga da budemo najsretniji danas na zemljaskoj kugli“, blagosiljajući sve one koji su na bilo koji način pomogli izgradnu džamije rekao je ef. Cikotić. Ukupna novčana vrijednost radova na džamiji prelazi iznos od milion KM. Pomagali su mnogi, pojedinici i institucije, posebno veliki doprinos pružile općine iz turskog grada Kodžaeli, općina Jablanica, brojni vakifi iz tog kraja i brojni pojedinici.  Gradnju džamije pomogli su i Jablaničani drugih vjeroispovjesti. Jablanica je isčekivala ovaj dan punih stotinu godina. Stoga je izgradnja džamije i simbol uspjeha i napretka cijele Islamske i društvene zajednice, ali i simbol iskrenog prijateljstva naroda BiH i turskog naroda. Uz gradnju džamije izrastao je i novi džemat. „Kroz sve godine ustrajnog rada na džamiji gradili smo našu zajednicu, gradili smo istvremeno i džemat koji je jači neko ikad. Naš zajednički cilj je da uz ovakav objekat imamo snažan i jedinstvne džemat, na što smo posebno ponosni. Nadam se da će ostati trajan simbol našeg zajedništva i prijateljskih odnosa sa svim drugim narodima“, istako je  predsjednik Medžlisa IZ Jablanica Hasan Kovačić.

Naše nade su i naše dove

Slične nade, zapravo dove, izrazili su i visoki gosti iz Republike Turske. Od početka saradnje sa Islamskom zajednicom i izdašne finansijske pomoći za gradnju džamije, oni su ostvarili u čvrste veze sa općinskim vlastima i nevladinim organizacijama kroz međusobne posjete, sastanke sa privrednicima, i kulturne programe. Kako je to istako gradonačelnik grada Kodžaeli Ibrahim Karamanoglu u svom govoru njihov cilj je jačanja prijatesljkih odnosa i stvaranja zdravog društvenog ambijenta koji će svoju snagu crpiti iz zadivljujuće atmosfere svečanog otvorenja. On je u tom kontekstu pojasnio da riječ musliman ima značenje čovjeka koji nikada neće naškoditi drugome. „A, ako mu neće naškoditi sigurno će mu biti od pomoći. Kada istražimo povjest čovječanstva vidjećemo da su najveće tvorevine stvorili ljudi koji vjeruju. Mi muslimani ne tražimo međusobne razlike, jer vjernici su braća i zbog tog bratstva se danas nalazimo među vama. Nije bitna razlika u daljini, mi mnogo volimo našu braću Bošnjake kao da su naša braća po majci i po ocu i nema nikakvih razlika među nama“, kazao je Karamanoglu. Turska je u posljednje vrijeme realizirala 13 000 projekata u svijetu. U BiH i Istočnoj Evropi realizirano je oko 800 projekata, od mostova, džamija, škola, bolnica itd... Jedan od njih je i pomoć u izgradnji džamije u Jablanici. Svi ti projekti pretendiraju promociju mira, univerzalnih ljudskih vrijednosti i načela. Na temelju tih vrijednosti Husein Kansu, biši turski parlamentarac našeg porijekla, od glavnog jablaničkog imama ef. Cikotića je čuo želju za gradnju džamije u ovom gradu i učinio mnogo da im se u tim plemenitim nastojanjima pridruže i općine iz Kodžaelija. „ Mi smo muslimani dostojanstven narod i želimo mir, želimo da u miru živimo sa katolicima i pravoslavcima u svojoj domovini“, rekao je Kansu.

Još Neum nema džamiju

Oduševljenje koje su u svojim govorima isticali skoro svi govornici oslonjeno je na čvrste činjenice i oživotvorenje stvaralačkog duha. U svim gradovima Mostarskog muftijstva obnovljene je preko 90 % porušenih džamija. U Trebinju se obnavlja posljednja od deset porušenih. U Bilići su obnovljene dvije, u Nevesiju još dvije nisu. U Gacku tri od šest. U Ljubinju će gradska džamija uskoro dobiti i munaru. Čaršijska džamija u Jablanici izgrađena je u općoj potrebi vjernika u ovom gradu. Jablanica je do sada imala samo jednu džamiju koja je prošle godine navršila ravih stotinu godina. Čaršijska džamija u Jablanici je i gabaritima i predviđenim sadržajima najprostranija je džamija u Hercegovini.  Akcptirajući nepokolebljivi graditeljski duh, koji je u samim temeljima islama, muftija Smajkić se prisjetio inicijative Ekmeledina Ihsanoglua, koji mu je prije petnaestak godina predlagao da se izrade planovi kako bi se u svakom gradu Mostarskog muftijstva izgradila bar po jedna džamija, što se iz te perspektive činilo kao san. „Hvala Bogu mi smo obnovili većinu naših dažmija. Neum je ostao jedina općina na našem Muftijstvu da nema džamiju. Imamo natjecanje donatora da finansiraju gradnju džamije u Neumu, međutim nemamo dovoljno sluha od općinskih vlasti da nam izadju admnistrativne dozvole, stoga što Neum smatraju posebno rezerviranim mjestom za Hrvate. Naš narod hrli u Neum da se rekreira. Neko to čini iz zdravstevnih razloga. I većina njih ima potrebu i za vršenjem vjerskih obreda. Stoga se nadamo se da ćemo uz Božiju pomoć ostvariti i taj cilj“, poručio je muftija Smajkić. Potrebu gradnje džamije u Neumu podržao je i izaslanik reisu-l-uleme banjalučki muftija Edhem ef. Čamdžić. On je naglasio opredjeljenost Islamske zajednice BiH za dijalog, toleranciju i suživot sa pripadnicima drugih vjerskih zajednica. „Dijaloga i tolerancije nikad ne smije biti puno. Ali sa njima ide i jednakopravnost. Ne može neko reći da se u Neumu ne može graditi džamija. Nemože neko reći da se ne može graditi bogomolja drugih vjerskih zajednica tamo gdje im treba. To je poruka koju mi u Islamskoj zajednici stalno ponovaljamo“, kazao je muftija Čamdžić.Govoreći o važnosti popisa stanovništva u oktobru muftija Čamdžić je podsjetio da su Bošnjaci jedan od starih evropskih naroda i da tako trebaju biti pozicioniranu u budućnosti. Upozorio je na opasnosti popisnih pravila te pozvao sve Bošnjake da izađu i pravilno ispune anketne listiće, jer riječje o projektu koji osigurava budućnost Bošnjaka na ovim prostorima.  

Džamiju otvorio Remzo Kovačić

Pravo svečanog otvorenja džamije muftija Čamdžić prepustio je jednom od najagilnijih vakifa, Remzi Kovačiću. Svečanu vrpcu zajedno su presjekli banjalučki muftija Edhem ef. Čamdžić, izaslanik turskog reisa Mehmed Sonmezoglu, mostarski muftija Seid ef. Smajkić, glavni imam Medžlisa IZ Jablanica Suljo ef. Cikotić, načelnik općine Jablanica Salem Dedić, gradonačelnik Kodžaelija Ibrahim Karamanoglu, Hikmet Karaaslan, Husin Kansu i Ilijas Šeker gosti iz Turske.

Hasan Eminović

Hadis Dana

"Ebu Hurejre, potrudi se da imaš lijep ahlak." Ebu Hurejre upita: "A šta je to Allahov Poslaniče?" on reče: "Da održavaš vezu s onim ko je prekinuo s tobom, oprostiš onom ko ti je nepravdu nanio i daš onome ko tebi uskraćuje." Bejheki

| MUFTIJSTVO MOSTARSKO | Adresa: Trg Musala br. 1, 88000 Mostar, Bosna i Hercegovina, ID broj: 4227550990007, Transakcijski račun: 1604605500006981; tel/fax: 036 551 089; Web site: www.muftijstvo-mostarsko.ba; E-mail: muftijstvo.mo@bih.net.ba | ALL RIGHST RESERVED

Prijava ili Registruj

Prijava na portal

Registruj

Registracija
ili Odustani