Mubarek noć Lejletul-kadr na prigodan način obilježena je u svim mostarskim džamijama i mesdžidima.

Centralni program upriličen je u Karađoz-begovoj džamiji. Izveli su ga polaznici mektepske nastave, a kadersku poruku okupljenim vjernicima uputio je mostarski muftija dr. Salem-ef. Dedović.

Uz podsjećanje na historijske pripovijesti o ovoj noći i temeljna islamska načela njenih blagodati, muftija je posebno prokomentirao njene spasonosne poruke mira, pojašnjavajući sociološke i kulturološke postupnosti zadobivanja takvih božanskih blagodati i životnih vrijednosti.

- Spas i mir su velike vrijednosti koje u svom životu tražimo i tragamo cijelog života i trebali bismo njima u potpunosti biti posvećeni. Jedno od Allahovih lijepih imena je Selam, mir. On je taj koji dariva mir, kojem poziva i kojem upućuje onoga koga hoće, onoga ko je pokazao volju, napore i htijenje - rekao je muftija.

Na tim platformama, dodao je, u ovoj mubarek noći vjernici traže spasenje, što posljedično znači da je ljudska obaveza tražiti taj i takav mir u sebi, sa samim sobom, sa drugim ljudima s kojima komunicira i ostvaruje svekoliku ovosvjetsku komunikaciju.

- U ovoj noći osvjedočujemo se kolika je Božija milost, jer smo mi sićušni i malehni na prolaznom svijetu i zato trebamo spoznati da je naša obaveza biti istinski pokoran Gospodaru svjetova iz dana u dan - rekao je muftija.

Najbolji način potvrde takve odlučnosti, naveo je, vjernici svjedoče svakodnevnim namazom i molitvama.

- Kao što je Poslanik tražio smisao dunjalučkog života u pećini Hira, gdje je promišljao i tražio odgovore, Svevišnji Gospodar je čovjeku dao namaz kao utočište da postiže potpunu predanost Bogu i da nadiđe buku ovoga svijeta, onoga što ga zaglušuje i gdje se prikazuje onakvim kakav nije - istakao je muftija.

U takvoj vrsti kontinuirane posvećenosti, iskrene predanosti načelima islama, protumačio je muftija, Bog čovjeku daruje oprost, milost i spasenje.

- To je taj mir koji čovjek treba da ostvari sa Gospodarom svjetova, kroz namaz, ibadete koji nam ne daju da posrnemo, da zaboravimo i da budemo na razini čovjeka. To u ovoj noći bi trebali sebi da posvijestimo, da je to put izgradnje mira i spasa. Mi jedni drugim moramo biti mir i spas, ukoliko od Allaha tražimo mir i spas. Taj mir i spas prvo moramo naći u sebi - naglasio je on.

Istaknuvši da ramazan čovjeka uči da bude pošteniji i samodiscipliniraniji, kratko se osvrnuo i na aktuelne društvene tokove svakodnevnice kratko je prokomentirao i nastojanja Islamske zajednice da na lokalitetu Lakišića harema izgradi zgradu Interkulturnog centra "Mevlana".

- Naša nam nada daje za pravo da kažemo da imamo pravo da u centru Mostara, na tom mjestu koje historijski, pravno, moralno pripada našem narodu izgradimo jednu takvu zgradu. Taj prostor i to mjesto je više od one zgrade za koju se zalažemo i za koju se borimo. Nada i vjera nam daju snagu i polet da nećemo odustati već da ćemo istrajati - poručio je muftija Dedović.

(Hasan Eminović/Preporod.info)

  • 0-1
  • 0-2
  • 0-4
  • 0-5
  • 0-6
  • 0