MUFTIJSTVO MOSTARSKO

A+ A A-

Muftija mostarski iftario sa džematlijama Lukomira

Rate this item
(0 votes)

U subotu, 13. dana mubarek mjeseca ramazana muftija mostarski Salem -ef. Dedović posjetio je Lukomir, najviše selo u Bosni i Hercegovini, na južnim obroncima Bjelašnice, najudaljeniju tačku Muftijstva mostarskog.

Na putu prema Lukomiru muftija je kratko boravio u džematu Džepi.

Po dolasku u Lukomir muftiju su dočekali Halil -ef. Čomor, džematski imam i hadžija Emin Masleša, počasni predsjednik džematskog odbora, a na zajedničkom iftaru i teravih - namazu pridružile su se i ostale džematlije Lukomira.

Mještani Lukomira su muftiji rekli da im je drago što nisu zaboravljeni. Izrazili su veliko zadovoljstvo i istakli da im je velika čast što ih je muftija, pored svojih brojnih obaveza, posjetio. Kazali su muftiji da je njihovo selo po mnogo čemu posebno, da je to oaza mira i rahatluka, u kojoj se od davnina živio islam, i gdje se naša plemenita vjera i naša tradicija i danas čuvaju i njeguju.  

Halil -ef. Čomor, imam u džematu Lukomir, je prilikom zajedničkog iftara u njegovoj kući upoznao muftiju o velikoj ljubavi koju stanovnici Lukomira osjećaju prema svom rodnom kraju.

Halil -ef. je ispričao kako jedne prilike zbog velikog snijega nije mogao doći u selo 50 dana. „Meni se čini da mi je svaki kamen selam nazivao kad sam došao, to je nešto nevjerovatno, to je ta rodna gruda“, prisjeća se on.

Nakon teravih - namaza muftija se obratio prisutnim vjernicima. Kazao im je da mu je namjera da ramazansku radost podijeli sa najudaljenijim džematima muftijstva mostarskog.  

„Ovog ramazana ići ćemo na najudaljenije tačke našeg muftijstva. Smatram svojom muftijskom obavezom da odem na sva mjesta na području našeg muftijstva gdje muslimani čuvaju i žive islam. Mi trebamo čuvati sve tačke naše države, trebamo čuvati naše džemate koji su rasprostranjeni diljem naše Hercegovine, i želio sam doći ovdje gdje se dodiruju Bosna i Hercegovina i podijeliti ovu ramazansku radost s vama“, rekao je muftija.

Muftija je u svom obraćanju posebno naglasio vrijednost čuvanja vjere i zavičaja što se u Lukomiru prenosi s koljena na koljeno.

„Drago mi je što sam ovdje podosta toga čuo i vidio od ove velike historije života i življenja u vjeri na ovom prostoru, na prostoru gdje se od davnina čuvala vjera, namaz, zekat, post, hadž, sve ono što nas čini vjernicima. Vaši pradjedovi su ovdje u drugim, po mnogo čemu težim, burnim vremenima bili izdržljivi i bdjeli ovdje nad ovim granicama i čuvali islam ovdje.

Čestitam vam na tome što i vi čuvate vjeru i zavičaj, što ga ne zaboravljate, što ste mu odani. Zavičaj je dio našeg identiteta i postojanja“, poručio je muftija.

Muftija je na kraju svog obraćanja izrazio nadu  da će, uz Božiju pomoć, mještani Lukomira imati bolje uslove i da će se poboljšati putna infrastruktura kako bi se moglo lakše doći u ovo pitomo mjesto. 

Druženje sa džematlijama Lukomira nastavljeno je u porodičnoj kući Vejsila Čomora, babe Azem -ef. Čomora, imama u Seonici koji je također bio prisutan. Druženje je trajalo sve do zajedničkog sehura, a potom je muftija predvodio sabah - namaz. Najavljena posjeta muftije izazvala je veliko interesovanje među stanovnicima Lukomira koji žive u Sarajevu i Konjicu, a i onima koji su kroz tradiciju prošlih vremena bili vezani za ovaj kraj, poput predsjednika Medžlisa Islamske zajednice Ljubuški hadži Mumina Elezovića.

Muftiji i njegovim saradnicima priređena je jedna kuća u Lukomiru za odmor i počinak.  

Posjeti web

Hadis Dana

"Mu'min je prijatan i o­n pomiruje, a nema dobra u o­nom ko ne miri i zblizuje i u cijem drustvu nije prijatno." Ahmed

| MUFTIJSTVO MOSTARSKO | Adresa: Trg Musala br. 1, 88000 Mostar, Bosna i Hercegovina, ID broj: 4227550990007, Transakcijski račun: 1604605500006981; tel/fax: 036 551 089; Web site: www.muftijstvo-mostarsko.ba; E-mail: muftijstvo.mo@bih.net.ba | ALL RIGHST RESERVED

Prijava ili Registruj

Prijava na portal

Registruj

Registracija
ili Odustani