MUFTIJSTVO MOSTARSKO

A+ A A-

Muftija na mevludu u Čuhovićima: "Riječju i djelom govoriti šta je islam"

Rate this item
(1 Vote)

U subotu, 20.8.2016. godine, džematu Čuhovići održana je tradicionalna mevludska svečanost. Program je počeo u 11 sati i 30 minuta učenje Kur'ana časnog, nakon čega su se vjernicima uz učenje mevluda obratili imam ovog džemata Delić ef. Džemail poselamivši prisutne i zaželivši im dobrodošlicu, te v.d. glavni imam Medžlisa IZ-e Konjic Redžo ef. Muhibić koji je spomenuo vrijednosti mevludskog programa te se prisjetio pomoći džematlija Čuhovića u mnogim akcijama Medžlsa IZ-e Konjic, te im zahvalio na tome.

Mevludskom programu u Čuhovićima prisustvovao je i muftija mostarski mr. Salem ef. Dedović koji je u svom nadahnutom obraćanju između ostalog spomenuo da je mevludski spjev sira-životopis Božijeg poslanika iz kojeg su Bošnjaci stotinama godina učili o životu Poslanika ,a.s., podrctavajući da ne treba obraćat veliku pažnju na one koji dovode u pitanje ispravnost mevludske prakse.

"Ne trebamo obraćati pažnju na one koji govore šta islam nije, mi se trebamo okrenuti i govoriti, riječju i djelom, šta islam jeste. Govor o prošlosti je lijep ali se u prošlosti ne smije ostati, treba gledat u budućnost  tražiti odgovore za ono što je vrijeme donijelo i što će, prema znakovima današnjice donositi", kazao je muftija Dedović.

Muftja je posebno čestitao džematlijama na aktivnostima koje provode da se put od Konjica do Čuhovića betonira i putna komunikacija olakša vidjevši u tome mogućnost da se ovom, po tradiciji stočarskom kraju, olakša i omogući da iskoristi i svoje turističke kapacitete, koji mogu biti značajni u narednom periodu.

U pratnji mostarskog muftije bio je i savjetnik za vjerska pitanja u mostarskom muftijstvu Ilham ef. Puce, a mevludski program izvodili su imami Medžlisa Konjic: Numan ef. Ćosić, Salih ef . Nefer, Refik ef. Delić, Ćamil ef. Pindžo, te vrijedni džematlija Vehid ef. Šišić.

(www.medzlis-konjic.com)

Posjeti web

Hadis Dana

"Mu'min je prijatan i o­n pomiruje, a nema dobra u o­nom ko ne miri i zblizuje i u cijem drustvu nije prijatno." Ahmed

| MUFTIJSTVO MOSTARSKO | Adresa: Trg Musala br. 1, 88000 Mostar, Bosna i Hercegovina, ID broj: 4227550990007, Transakcijski račun: 1604605500006981; tel/fax: 036 551 089; Web site: www.muftijstvo-mostarsko.ba; E-mail: muftijstvo.mo@bih.net.ba | ALL RIGHST RESERVED

Prijava ili Registruj

Prijava na portal

Registruj

Registracija
ili Odustani