MUFTIJSTVO MOSTARSKO

A+ A A-

Dani džemata i džamija u Konjicu

Rate this item
(0 votes)

U okviru manifestacije „Dani džamija i džemata“ u utorak, 24. aprila 2018. godine, u prostorija Galerije Medžlisa IZ-e Konjic, s početkom u 18:45 sati održana je  tribina pod nazivom: Konjički džemati, nekad i sad

Na tribini su govorili: Mr. Nusret Abdibegović, direktor Uprave za vjerske poslove, Bahrudin Čolo,stručni saradnik u Odjelu džemat, imam i razvoj vjerskog života, Refik ef. Delić, glavni imam Medžlisa IZ-e Konjic, Redžo ef. Muhibić, sekretar Medžlisa IZ-e Konjic

Okupljenim imamima, predsjednicima džematskih odbora s područja Medžlisa IZ-e Konjic te drugim posjetiocima prvi se obratio glavni imam Medžlisa IZ-e Konjic Refik ef. Delić koji ih je ukratko upoznao s razlozima i potrebom  da se kroz manifestaciju „Dani džamija i džemata“ govori o džematu te naveo nekoliko konkretnih primjera iz naše prakse koji govore da se situacija u džematima dosta promijenila u odnosu na onu kakva je bila nekad i da je neophodno tražiti i iznalaziti načine  na kojima će džemat funkcionisati u skladu sa zahtjevima sadašnjeg a posebno budućeg vremena.

Potom je uslijedilo izlaganje sekretara Medžlisa Islamske zajendice Konjic, Redže ef. Muhibića u kojem je ukratko iznio historijski prikaz džemata na području Medžlisa IZ-e Konjic kazavši:

"Sedamdesetih godina prošlog vijeka prilikom otpočinja imamske službe na ovom prostoru zatekao sam aktivnih 23 džemata i to: Jasenik,- imam Ahmed ef. Ćosić, Džanići- Mehmed ef. Radmanić, Parsovići-Adem ef. Mujala, Podhum - Mustafa ef. Mujala, Kruščića - Mesud ef. Ćosić, Studenčica_ - Osman ef. Memić, Gorani_ - Adem ef. Ćosić Seonica_ - Ahmed ef. Buturović, Lisičići - Salko ef. Halilović, Tuhobić -_Repovci - Ibrahim ef. Hadžiosmanović, Šunji – Mustafa ef. Bešlić, Džepi - Vehbija ef. Radmanić, Čuhovići - Ahmed ef. Bandić, Lukomir – Avdo ef. Bandić, Bjelimići – Zejnil ef. Biber., Glavatičevo – Salko ef. Ćesir, Grušča – Salko ef. Fišić, Tekijska džamija - Muhamed ef. Sofo, Čaršijska džamija – Ahmed ef. Zatega, Vardačka džamija – Smajo ef. Prevljak, Ostrožac – Semin ef. Lepara, Homolje – Šaban ef. Alić, i Idbar-Čelebići – Orahovica – Redžo ef. Muhibić..."

Govoreći o trenutno stanju džamija i džemata na području Medžlisa IZ-e Konjic Redžo efendija je kazao:

"Na području Medžlisu IZ-e Konjic sada ima 48 džamija, 20 mesdžida, 25 vakufskih – imaskih stanova, više desetina gasulhana, abdeshana i ostalih objekata. Obnovili smo sve džamije koje su u ratu 1992-1995. godina, bile oštećene, a potpuno srušene džamije u džematima : Hotovlju, Glavatičevu i Studenčici, iz temelja smo obnovili. Izgradili smo nove džamije u u 21 džamatu i to: Glavatičevo, Bijela, Spiljani, Džajići, Hotovlje, Ljuta, Gornje Polje, Galjevo, Gradska džamija, Brđani, Zukići, Kralupi, Treboje, Nevidraci, Gradac, Buturović Polje, Parsovići, Studenčica, Ribići, Čelebići i Donje Selo. Pretvoili smo mesdžide u džamije u sledećim mjestima – džematima: Brđani, Zukići, Kralupi, Homolje, Dubočani, Nevizdraci, Treboje, Gradac i Ribići. Izgradili smo tri nova medžida..."

Nakon Redže ef. Muhibića, prisutnima se obratio i Bahrudin Čolo koji je pojasnio da je cilj ove manifestacije afirmacija džemata kao temeljne polazne organizacione jedinice IZ-e i misijsko djelovanje na polju predanja i poslanja kroz džemat,  buđenje svijesti kod pripadnika islamske zajendice o važnosti i značaju džemata i podizanja stepena i višeg nivoa odgovornosti u tretiranju džemata.

Na kraju se obratio i direktor Uprave za vjerske poslove mr. Nusret Abdibegović koji je zahvalio prisutnima na odzivu na ovu tribinu, glavnom imamu Medžlisa IZ-e Konjic na ažurnosti koju je iskazao u organizaciji  tribine, te u nastavku obraćanja koje je bilo fokusirano na značaj, važnost, probleme i rješenja problema u džematu, kazao, između ostalog:

 "Imam osjećaj da Medžlis Islamske zajednice Konjic ima svoju vrijednost i nosi je u tišini. Ima svoj značaj i drži ga za sebe. Ima vrijendost ljudi, prostora i znamenitosti i zadovoljava se s tim. Mi u Upravi za vjerske poslove Konjic držimo u rangu prvih medžlisa Islamske zajednice i nikad nam nije teško, niti strano niti daleko doći u vaš Medžlis. Osjećamo da jedan fluid misijskog djelovanja na ovom prostoru kod običnih ljudi koji su znali odgovoriti izazovima vremena i prostora, zaslužuje našu pažnju, sagledavanje i studij, kako bi smo mmogli na toj platformi graditi nešto što će biti budućnost. Ovo što mi imamo danas, to je vizija naših predaka. Njihov pogled nije dopirao samo do njihovog danas njihova vremena, njihov pogled je dopirao do vremena u kom jesmo mi. Ako to razumijemo onda ćemo logički postaviti pitanje: Dokle naš pogled doseže, naša vizija, naše poslanje?... Konjic ima povijesnu važnost u tradiciji islama na našem području. Ovdje su pobožni ljudi, ja to znam, pitanje je šta danas radimo da naša omladina ostane pobožna, vezana za džemat. Brinemo li kada vidimo da nam je nešto džematliju odvelo od džemata, primjećujemo li to, imamo li komunikaciju i reakciju na takvu pojavu???... Džemat je smiraj, džemat je porodica. Kakva su nam stanja u džematu-onakva kakva su u porodici, kakva su u porodici-onakva kakva su u džematu... Moramo sagledati sebe i kritično, pokušati vidjeti kako nas drugi vide sa strane, priznati i greške sebi i popravljati ih..."

(www.medzlis-konjic.com)

Posjeti web

Hadis Dana

"Ebu Hurejre, potrudi se da imaš lijep ahlak." Ebu Hurejre upita: "A šta je to Allahov Poslaniče?" on reče: "Da održavaš vezu s onim ko je prekinuo s tobom, oprostiš onom ko ti je nepravdu nanio i daš onome ko tebi uskraćuje." Bejheki

| MUFTIJSTVO MOSTARSKO | Adresa: Trg Musala br. 1, 88000 Mostar, Bosna i Hercegovina, ID broj: 4227550990007, Transakcijski račun: 1604605500006981; tel/fax: 036 551 089; Web site: www.muftijstvo-mostarsko.ba; E-mail: muftijstvo.mo@bih.net.ba | ALL RIGHST RESERVED

Prijava ili Registruj

Prijava na portal

Registruj

Registracija
ili Odustani