MUFTIJSTVO MOSTARSKO

A+ A A-

Posjeta Medžlisu Islamske zajednice Livno

Rate this item
(0 votes)

Mostarski muftija Salem –ef. Dedović boravio je sa saradnicima u dvodnevoj posjeti Medžlisu Islamske zajednice Livno, četvrtog i petog dana ramazana. U čast muftije i njegovih saradnika upriličen je zajednički iftar, kojem su pored predsjednika i glavnog imama prisustvovali svi imami i muallime medžlisa Islamske zajednice Livno.

Vrijedi istaći da je iftar organizovan u vakufskom prostoru u sklopu džamije Ćurčinice, koji je odnedavno izdat pod zakup, a u kojem je pokrenut restroran sa tradicionalnim bosanskim jelima, čije otvaranje je dočekano s velikom radošću među lokalnim stanovništvom. Nakon teravih – namaza u džamiji Ćurčinici muftija se obratio vjernicima.

„Ramazansko vrijeme koje nam je Dragi Allah dao kao priliku, kao blagodat, posebno je vrijeme, vrijeme nad vremenima, koje dođe svake godine da nas učini rahatnijim, spokojnijim, mirnijim. To je vrijeme mira i mirenja, prvenstveno sa samim sobom, a onda i sa ostalim ljudima i ukupnim okruženjem.

Ramazan je vrijeme preporoda našeg bića, vrijeme kad naš jezik i svi drugi organi miruju, kad srca naša miruju u Svijetu i u ovoj našoj prelijepoj zemlji, kao Božjem daru. A, ova zemlja ima smisla samo sa ljudima u njoj. No, svjedoci smo sve vešćeg iseljavanja i napuštanja ove ljepote. Ne iseljavaju samo oni koji nemaju ovdje šansu, već i oni koji hrle za više, koji za kratko žele postići mnogo. A to teško ide. I ranije se imanje stjecalo i njegovalo generacijama. Ne cvjetaju ruže ni vani kako se ponekad čini. Tek kad vidimo šta je tamo, spoznamo šta je ovamo i šta smo ostavili. Draga braćo i sestre, ne smijemo olako odlaziti i napuštati naša ognjišta, kulturu, običaje i svu ovu ljepotu koju nam je Bog dao“, poručio je muftija.

Muftija je u svom obraćanju posebno naglasio socijalnu dimenziju ramazana.

„Ramazan nas okuplja kao zajednicu. Dragi Bog nam je dao svekolike zajedničke ibadete, zajedničke mukabele, iftare, sehure. Sve je to socijalna dimenzija koja povezuje zajednicu i učvršćuje veze među ljudima. To je najljepše, najbolje, najpoželjnije. Drago mi je da je ova zajednica na okupu. Draga braćo i sestre, čuvajmo zajednicu na okupu. To je najpreče. Čuvajmo jedni druge. Dragi Allah će dati svoj blagoslov“, istakao je muftija.

Na kraju obraćanja muftija je pohvalio aktivnosti medžlisa Islamske zajednice Livno kojeg uspješno predvode predsjednik hadži Hajurdin Maksić i glavni imam Dževad –ef. Hadžić.

U srijedu, petog dana ramazana, muftija je sa saradnicima posjetio Franjevački samostan na Gorici i Franjevački muzej i galerijiu Gorica Livno gdje ih je fra Miroslav Ištuk upoznao sa bogatim kulturno-historijskim blagom koje su franjevci sačuvali i koje je danas pohranjeno u više zbirki: sakralnoj, arheološkoj, numizmatičkoj, etnografskoj i zbirci starog oružja. U samostanu je i stalna postavka slika Gabriela Jurkića i zbirka savremenog slikarstva. 

Nakon podne – namaza muftija i saradnici su posjetili i unikatni muzej u blizini džamije Milošnik poznatiji kao „Keljin Muzej”, čiji je vlasnik i utemeljitelj Izet Alić, a koji ima preko 10.000 izloženih eksponata.

Posjeti web

Hadis Dana

"Ebu Hurejre, potrudi se da imaš lijep ahlak." Ebu Hurejre upita: "A šta je to Allahov Poslaniče?" on reče: "Da održavaš vezu s onim ko je prekinuo s tobom, oprostiš onom ko ti je nepravdu nanio i daš onome ko tebi uskraćuje." Bejheki

| MUFTIJSTVO MOSTARSKO | Adresa: Trg Musala br. 1, 88000 Mostar, Bosna i Hercegovina, ID broj: 4227550990007, Transakcijski račun: 1604605500006981; tel/fax: 036 551 089; Web site: www.muftijstvo-mostarsko.ba; E-mail: muftijstvo.mo@bih.net.ba | ALL RIGHST RESERVED

Prijava ili Registruj

Prijava na portal

Registruj

Registracija
ili Odustani