MUFTIJSTVO MOSTARSKO

A+ A A-

Mevludskom svečanošću dočekana Nova hidžretska godina u Livnu

Rate this item
(0 votes)

U livanjskoj džamiji Hadži Ahmeda Dukatara, na Glavici, večeras (srijeda) je nakon akšam namaza priređena centralna mevludska svečanost u povodu nastupanja Nove, 1439. hidžretske godine.

Prisutne je pozdravio i čestitao Novu godinu glavni livanjski imam Dževad ef. Hadžić, dok je o značaju hidžre vaz održao muftija mostarski Salem ef. Dedović, nakon čega je u izvedbi hora MIZ Livno proučen mevludski program uz prigodne recitale najmlađih polaznika mekteba.

"Braćo i sestre, nas je ovdje u ovolikom broju, kao i u cijeloj našoj BiH vjera ujedinila. Mi smo narod koji stoljećima baštinimo islam na ovim prostorima, koji unosi radost i sreću u naše živote u kojima ima i kušnje.

Svako vrijeme ima svoje tegobe i kušnje, pa i naše, a kušnjama nas Uzvišeni Allah iskušava i opominje. Kušnja je bila i ovogodišnja žega, vatra, suša, kušnja je i ovo naglo zahlađenje, kušnje su poplave koje nas pogađaju, a mi često kao da smo i slijepi, i nijemi, i gluhi, pa ne vidimo, ne raspoznajemo Allahove znakove, zaokupljeni silnom tehnologijom i medijima, gubeći vlastitu suštinu. Uspjeha nema bez žrtve i iskušenja.

Žrtvu i iskušenje su podnijeli i naš Poslanik Muhamed s.a.v. i njegovi prvi sljedbenici. Oni su bili primorani na hidžru. Ali ne može biti hidžra sve masovnije iseljavanje u druge zemlje iz ove naše BiH. Moramo činiti sve da se ostaje i opstaje u ovoj zemlji, koju Bošnjaci sigurno najviše vole, jer nemaju druge domovine osim ove“, poručio je, između ostalog, muftija Dedović. Nakon mevludskog programa uslijedio je i vatromet.

(www.avaz.ba)

Posjeti web

Hadis Dana

"Ebu Hurejre, potrudi se da imaš lijep ahlak." Ebu Hurejre upita: "A šta je to Allahov Poslaniče?" on reče: "Da održavaš vezu s onim ko je prekinuo s tobom, oprostiš onom ko ti je nepravdu nanio i daš onome ko tebi uskraćuje." Bejheki

| MUFTIJSTVO MOSTARSKO | Adresa: Trg Musala br. 1, 88000 Mostar, Bosna i Hercegovina, ID broj: 4227550990007, Transakcijski račun: 1604605500006981; tel/fax: 036 551 089; Web site: www.muftijstvo-mostarsko.ba; E-mail: muftijstvo.mo@bih.net.ba | ALL RIGHST RESERVED

Prijava ili Registruj

Prijava na portal

Registruj

Registracija
ili Odustani