MUFTIJSTVO MOSTARSKO

A+ A A-

Dvostruka radost podno Cincara

Rate this item
(0 votes)

Varupe i Husići proslavili Bajram i sunetluk malog Muhameda


Trećeg dana Ramazanskog bajrama, 19.07.2015. godine,na visoravni Krug podno Cincara i na nadomorskoj visini iznad 1300 m bilo je dvostruko slavlje. Uz Bajram, slavio se i sunetluk uz upriličenu dovu. Naime, Mersa Varupa, kćerka Lutvije i r.Abdulaha Husića, sunetila je sina Muhameda, pa su uduplali slavlje u poznatoj stočarskoj familiji porijeklom iz Travnika koja se odavno naselila na prostranu visoravan Krug, gdje uz njihova stada ovaca i krda krava pasu i brojna druga. Cijeli dan je bilo izuzetno svečano. Gosti su se smjenjivali a ram za prekrasnu sliku dodatno su ukrašavali i poznati livanjski divlji konji dolazeći na lokvu pored farme Husića, da se napiju vode i rashlade od julske "pripeke".

"Priredili su nesvakidašnje veselje. Pečenja koliko hoćeš, a smjenjivalo se slatko slano,livanjski sir, travnički sir... ma ništa falilo nije uz čist cincarski zrak. Puno je uzvanica bilo i ni najstariji ne pamte da je ikada bilo više svijeta na nekoj dovi za sunetluk u livanjskom kraju. Naravno, prisutan je bio i predsjednik MIZ Livno Hajrudin Maksić koji je čestitao u ime MIZ Livno porodicama Husić i Varupa Bajram i sunetluk Muhameda", kazao nam je mladi livanjski imam Samir ef. Đonlagić koji je i proučio dovu.

Inače, od pogibije Mersijinog i Mejrinog oca Abdulaha glava kuće je majka Lutvija, a kćerke Mejra i Mersija koje planinari i izletnici odavno zbog njihovog načina života i cjelokupnog odrastanja u surovim planinskim uslovima zovu "amazonkama planine Krug" su do dolaska unuka, uz sina Mehu, bile Lutvijina i radna snaga i utjeha. I Mejra i Mersija podjednako vješto vladaju sa kravama, konjima i bikovima kao i sa ovcama, peradima i umiljatim jagnjadima. Susresti se s vukovima i mećavama, voziti kamion, džip, traktore sa priključcima, ili motorkom sjeći drva za livanjske "amazonke" nije nikakvo opterećenje.One kad rade, rade. Ali i kad se raduju, svojski se raduju, široko otvorenih bajramskih vrata za sve dobronamjernike, a posebno za svoje zvanice, kao što je to bilo i za ovoga Bajrama i sunetluka.

(www.medzlis-livno.com)

Posjeti web

Hadis Dana

"Mu'min je prijatan i o­n pomiruje, a nema dobra u o­nom ko ne miri i zblizuje i u cijem drustvu nije prijatno." Ahmed

| MUFTIJSTVO MOSTARSKO | Adresa: Trg Musala br. 1, 88000 Mostar, Bosna i Hercegovina, ID broj: 4227550990007, Transakcijski račun: 1604605500006981; tel/fax: 036 551 089; Web site: www.muftijstvo-mostarsko.ba; E-mail: muftijstvo.mo@bih.net.ba | ALL RIGHST RESERVED

Prijava ili Registruj

Prijava na portal

Registruj

Registracija
ili Odustani