U okviru manifestacije Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Konjic “Dani tradicionalnih mevluda 2022” jučer je održan mevludski program u Čuhovićima.

Na početku mevludskog programa imam ovog džemata Džemail-ef. Delić poselamio je prisutne i ukazao na važnost tradicije mevluda te važnost truda, zalaganja i dijela u životu čovjeka.

- Djela će kad nas nestanemo govoriti o nama - kazao je Džemail-ef.

Potom se obratio i glavni imam MIZ Konjic Refik-ef. Delić.

- Kad se braća slože i olovo plivat može. Drago mi je da na ovom mevludu možemo govoriti o našim djelima i akcijama koje su uslovan put do Čuhovića, evo skoro, uveli u selo. Hvala Bogu da nam je omogućio da činimo dobro. Jednog dana nas neće biti ovdje, ali ovog dobra koje smo učinili hoće. Zahvaljujem ljudima Čuhovića i drugima koji su pomogli u ovom hajr djelu. Ovo nismo mogli realizovati bez naših institucija općine i grada Konjica. Pomogli su nam i čelnici općine Hadžići i Trnovo, PD “Igman” Konjic i drugi. Molim Boga da složi naša srca i pomogne nas u čuvanju i unaprijeđenju naših mjesta i našeg društva i države - kazao je, pored ostalog, Refik-ef. Delić.

Prigodno predavanje ovom prilikom je održao Kenan-ef. Ovčina pomoćnik glavnog imama Medžlisa Mostar.

- Živimo u krizi autoriteta. Često potcjenjujemo jedni druge. Zaboravili smo da smo narod kojem je u prošlom sistemu sistematski obezvrjeđivano sve što vrijedi. Narod koji nema autoriteta osuđen je na propast. Mi moramo brinuti o sebi. To “o sebi se brinuti” ne znači sebičnost. Briga o sebi znači briga da Allahovo pravo bude gornje i briga o našoj zajednici - naglasio je on.

Svoje obraćanje Kenan-ef. Ovčina završio je poukama i porukama hadisa “Ko otkloni vjerniku jednu od njegovih dunjalučkih nevolja, Allah će otkloniti jednu od njegovih nedaća na Sudnjem danu. Ko olakša svome dužniku (time što će mu odgoditi rok, ili mu oprostiti), Allah će njemu olakšati i na dunjaluku i na Ahiretu. Ko pokrije (nevaljalštine) jednog muslimana, Allah će njega pokriti i na dunjaluku i na Ahiretu. Allah je u pomoći Svome robu, sve dok je on u pomoći svome bratu. Ko krene na put tražeći nauku, Allah će mu tim njegovim putem olakšati put u Džennet. Kad god se sakupe ljudi u kući Allahovoj (džamiji), radi učenja Kur’ana, i njegovog zajedničkog proučavanja, Allah na njih spusti smirenost i prekrije ih svojim rahmetom, meleki ih okruže i Allah ih spominje, ponoseći se njima, među svojim najbližim (najodabranijim) stvorenjima. A onoga koji zakaže u svojim djelima, neće spasiti njegovo porijeklo.

Mevludski program učili su imami Medžlisa Konjic, a završen je mevludskom dovom koju je proučio Elvedin-ef. Čorbo.

Naredni program manifestacije “Dani tradicionalnih mevluda 2022” bit će održan 20. augusta u Podorašcu nakon podne-namaza, a dan kasnije u Lukomiru s početkom u 11.30 sati.

  • unnamed-3
  • unnamed-5
  • unnamed-6
  • unnamed-7
  • unnamed-8
  • unnamed

(E. Bajić/Foto V. Šišić)