MUFTIJSTVO MOSTARSKO

A+ A A-

Biografija mostarskog muftije Salem -ef. Dedovića

Rate this item
(5 votes)

Salem -ef. Dedović  rođen je 7. aprila 1976. godine u  Nevesinju.

Osnovnu školu „Risto Proroković“ završio je u Nevesinju. Gazi Husrev-begovu medresu završio je 1996. godine.

U novembru 2001. godine  diplomirao na Općem odsjeku Fakulteta arapskog jezika Univerziteta Al-Azhar u Kairu. 

Postdiplomski studij završio na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu, gdje je i magistrirao, postigavši zvanje magistra islamskih nauka u oblasti fikha (islamskog prava). Tema magistarskog rada bila je "Vakufi u Mostaru od 1931. do 2013. godine". Mentor pri izradi magistarskog rada bio je doc.dr. Mustafa Hasani. 

Odmah po završetku studija u Kairu vratio se u domovinu i stavio na raspolaganje Islamskoj Zajednici u Mostaru. Preuzeo je dužnost imama, hatiba i muallima u Lakišića džamiji u Mostaru, a potom je kraći period bio vršilac dužnosti glavnog imama u  Stocu. Hatib Lakišića džamije bio je više od 10 godina.

U Gimnaziji Mostar radio je kao  profesor islamske vjeronauke i arapskog jezika.  Jednu akademsku godinu držao je vježbe na predmetu arapski jezik na Fakultetu humanističkih nauka Univerziteta “Džemal Bijedić” u Mostaru. Profesor je  arapskog jezika u Karađoz-begovoj medresi u Mostaru. Pedagoški zavod Mostar imenovao ga je savjetnikom za arapski jezik za škole na području Hercegovačko-neretvanskog kantona. 

Od 1. septembra 2006. godine obavljao je dužnost glavnog imama Medžlisa Islamske zajednice Mostar. Deset godina vodio edukativno – odgojni projekat Kurs islama za srednjoškolce koji se realizira u okviru aktivnosti Omladinskog kruga Rijaseta Islamske Zajednice.

Rukovodio projektom osnivanja Medžlisove predškolske odgojno - obrazovne ustanove, vrtića „Zemzem“, od ideje do realizacije. Do aprila 2015. predsjedavao je Upravnim odborom ovog vrtića. Predsjednik je Školskog odbora Karađoz-begove medrese.

Na mjestu Glavnog imama u Mostaru, sa timom saradnika, pokrenuo brojne kreativne projekte s ciljem afirmacije mektebske nastave, utemeljio organizirani sistemski rad sa ženskom populacijom  kroz  Kulturno - edukativni centar “Sehara”, te rad s mladima kroz projekat “Info - servisa za mlade”.

Bavi se prevodilačkim radom. S arapskog jezika kao ko-prevodilac učestvovao u prevođenju osam djela iz biblioteke poznatog egipatskog učenjaka Muhammeda Ša'ravija: „Halal i haram“, „Isra i Miradž - velika mu'džiza“, „Sihir i zavist“, „Nevidljivi svijet“, „Primljeni hadž“, „Nafaka“, „Kraj svijeta“, „Žena u Kur'anu“.

Učestvovao u projektu prevođenja djela „Fetve od šejhu-l-islama Ibn Tejmijje“. Preveo na bosanski jezik pripovjetku  „Svjetiljka Ummu Hašim“ egipatskog književnika Jahje Hakkija. Tekstove, kolumne i hutbe objavljivao je u Preporodu, Večernjem listu i Glasniku. U časopisu Novi Muallim objavio stručne radove “Nestale mostarske džamije: Hadži Balina džamija u mahali Brankovac” i “Ramazan: Prilika za poticaj na društveni aktivizam”. Bio je član redakcije Godišnjaka Medžlisa IZ Mostar. 

Aktivno sudjelovao u brojnim projektima međureligijske saradnje u Mostaru i Hercegovini. Učestvovao na međunarodnim i regionalnim konferencijama i simpozijima, posvećenim vakufima, ulozi religije u javnoj sferi i međureligijskom dijalogu i saradnji. 

Također, učestvovao i u brojnim projektima stručnog i profesionalnog usavršavanja, koji su imali za cilj usvajanje novih metodoloških principa u radu i komuniciranju sa ljudima, kao i na projektima koji su imali širi društveni značaj i važnost. Bio je član Sabora Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini u mandatnom periodu 2010-2014.

U aprilu 2014, na prijedlog Reisu-l-uleme, Sabor Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini imenovao ga je za muftiju mostarskog. Murasela mu je uručena 24. maja 2014. godine u Karađoz-begovoj džamiji u Mostaru.

Govori i piše arapskim jezikom, te se služi engleskim jezikom. 

Hadis Dana

‎"Čovjek je vjere svog prijatelja, pa neka čovjek gleda s kim će se družiti." Ahmed, Ebu Dawud, Tirmizi

Ko je na portalu: 123 gostiju i nema prijavljenih članova

| MUFTIJSTVO MOSTARSKO | Adresa: Trg Musala br. 1, 88000 Mostar, Bosna i Hercegovina, ID broj: 4227550990007, Transakcijski račun: 1604605500006981; tel/fax: 036 551 089; Web site: www.muftijstvo-mostarsko.ba; E-mail: muftijstvo.mo@bih.net.ba | ALL RIGHST RESERVED

Prijava ili Registruj

Prijava na portal

Registruj

Registracija
ili Odustani