MUFTIJSTVO MOSTARSKO

A+ A A-

Seminar o prevenciji ovisnosti

Rate this item
(0 votes)

U organizaciji Ureda za društvenu brigu Rijasete IZ-e u BiH jučer je u Mostaru održan jednodnevni seminar o prevenciji ovisnosti. Seminaru su pored nastavnika i profesora vjeronauke s područja Mostarskog muftijstva prisustvovali v.d. glavnog imama Medžlisa IZ-e Mostar mr. Dino ef. Maksumić, glavni imam Medžlisa IZ-e Stolac Mersed ef. Šabanović, savjetnik za vjeronauku pri Pedagoškom zavodu Mostar dr. Ahmed ef. Husić i pomoćnik ministra za obrazovanje u Vladi HNK-a Sudo Marić.

„Islamska zajednica osim podučavanja naše djece islamu mora voditi računa i o odgojnoj komponenti koja je zapostavljena već duže vremena. Odgovornost onih koji rade sa mladima je velika i stoga su vaša uloga i vaš emanet veliki u radu sa najmlađim članovima našeg društva“, pojašnjavajući razloge organiziranja seminara istakao je rukovodilac Ureda za društvenu brigu Rijaseta IZ-e u BiH Hamed ef. Efendić.

Komentirajući sociološke procese nametanja materijalizma kao primarnog poimanja života u širem okruženju ef. Efendić je podsjetio da tih silnica nije lišeno ni bosansko-hercegovačko društvo. „Ni mi kao narod nismo pošteđeni od tog moralnog posrnuća. Materijalizam je dobrim dijelom u drugi plan potisnuo sve moralne vrijednosti, tako da se među omladinom pojavilo mišljenje da nisu u trendu ako se ne odaju nekom od poroka“, prokomentirao je Efendić.

U iskustvima koje je u dosadašnjem radu stekao Ured za društvenu brigu nisu rijetki i zahtjevi roditelja, uglednih džematlija, komšija, građana koji doživljavaju traume od vlastite djece. „Nije rijedak slučaj da su oni izloženi raznim neugodnostima, čak i torturi. Oni ih guraju u dugove, oni im uzimaju i posljednje novce da bi zadovoljili svoje strasti. Sve su to problemi s kojima je suočeno naše društvo i koje moramo sprječavati i prije nego što dođe i zakuca na naša vrata.“, rekao je Efendić.

Ulogu vjeronauke u osnovnim i srednjim školama Efendić je ocijenio presudnom formiranju ličnosti kod djece. „ Stoga moramo da usađujemo u njihov odgoj sve no što je dobro i plemenito, korisno za svakog pojedinca, zajednicu i narod u cjelinu. Našim zalaganjem i islamskim pristupom mi možemo „okalemiti“ duše mladih insana. Stoga moramo prije svega mi biti svjesni odgovornosti i emeneta koji nosimo“, poručio je Efendić.

Savjetnik mostarskog muftije za vjerska pitanja Ilham ef. Puce organizaciju ovog seminara ocijenio je izuzetnom prilikom stručnog usavršavanja i dopunjavanja stečenih znanja i vještina utjecanja na psihofizičke karakteristike ličnosti. „Mladi danas u vremenu sve veće krize morala i narušenog sistema pozitivnih ljudskih vrijednosti tragaju za duhovnim smirajem i na tom putu im svi mi trebamo pomoći“, naglasio je ef. Puce.

U uvodnim izlaganjima na seminaru je o značaju projekta Program prevencije ovisnosti govorila mr. Emina Bešlija, o ulozi i značaju psihologije u prevenciji ovisnosti prof. dr Redžo Čaušević i o doprinosu islamske vjeronauke procesu prevencije u BH društvu dr. Nezir Halilović, nakon čega su sudionici razmijenili lična iskustva i promišljanja o preventivnom djelovanju kod učenika osnovnih i srednjih škola.

Osim u Mostaru sličan seminar u organizaciji Ureda za društvenu brigu Rijaseta IZ-e u BiH održan je sa nastavnicima i profesorima vjeronauke u Sarajevskom i Goraždanskom muftijstvu.

Hadis Dana

"Ebu Hurejre, potrudi se da imaš lijep ahlak." Ebu Hurejre upita: "A šta je to Allahov Poslaniče?" on reče: "Da održavaš vezu s onim ko je prekinuo s tobom, oprostiš onom ko ti je nepravdu nanio i daš onome ko tebi uskraćuje." Bejheki

Ko je na portalu: 131 gostiju i nema prijavljenih članova

| MUFTIJSTVO MOSTARSKO | Adresa: Trg Musala br. 1, 88000 Mostar, Bosna i Hercegovina, ID broj: 4227550990007, Transakcijski račun: 1604605500006981; tel/fax: 036 551 089; Web site: www.muftijstvo-mostarsko.ba; E-mail: muftijstvo.mo@bih.net.ba | ALL RIGHST RESERVED

Prijava ili Registruj

Prijava na portal

Registruj

Registracija
ili Odustani