U povodu završetka nastavne godine Medžlis Islamske zajednice (IZ) Mostar u petak, 2. juna 2023. godine, u multimedijalnoj sali Studenskog hotela organizirao Mektebsku akademiju. Svečanom programu pored polaznika mekteba, njihovih mualima prisustvovao je i veliki broj roditelja.

U oficijelnom programu učenici: Merjem Feriz, Džejda Hondo, Esma Tucović, Fatima Jelovac i Delila Tule su proučili odabrane odlomke Kur’ana i recitirali pobožne stihove. Svečanost je počela podsjećanjem na značaj mubarek dana petka i vrijednosti sticanja znanja u ime Boga, a potom i na činjenice da je mjesec juni mjesec u kojem se na međunarodnom nivou obilježava Dan djece, Dan roditelja, Dan nedužno ubijene djece tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu kao i na potrebu razumijevanja kulturoloških doprinosa truda i zalaganja koje roditelji ulažu u njihov odgoj i obrazovanje. Na akademiji su sumirani ostvareni rezultati takmičenja na nivou Medžlisa, Muftijstva mostarskog i Rijaseta IZ-e u BiH. Takmičenje na nivou medžlisa održano je 7. maja u Osnovoj školi „Zalik“. Na njemu je učešća uzelo 137 učenika iz 32 mostarska mekteba. Na nivou Muftijstva Medžlis Mostar je osvojio prvo mjesto. Dok je dvoje učenika iz Mostara bilo u ekipi Mostarskog muftijstva na državnom takmičenju, gdje su ostvarili zavidan plasman, osvojivši u ukupnom plasmanu drugo mjesto.

Uz čestitke najuspješnijim učenicima i njihovim mualimima glavni imam Medžlisa IZ-e Mostar mr. Dino-ef. Maksumić je kazao kao su oni doprinijeli osjećaju kolektivnog ponosa i dostojanstva muslimanima u Mostaru. Podsjetio je kako Izvršni odbor na čelu sa predsjednikom Džaferom Alićem mektebsku nastavu i rad mostarskih mekteba smatra osnovom razvojne strategije. „Ova mektebska godina bila nam je jako uspješna što su pokazali i rezultati na takmičenjima“, istakao je ef. Maksumić. Na kraju je pozvao djecu da se tokom ljetnog raspusta ne prepuštaju dokonim sadržajima već da uz relaksaciju nastave sa utvrđivanjem stečenih znanja i sticanju novih.

Glavni imam je pobjednicima uručio priznanja i nagrade dok je predsjednik Medžlisa IZ-e Džafer Alić nagrade i priznanja dodijelio najuspješnijim muallimima i muallimama.

 

Nagrade i priznanja su dodijeljena:

 

za kategoriju OPĆE ZNANJE

NIVO I

  1. Nea Pinjić, mekteb Gornja Drežnica, i Ibrahim Kazazić, mekteb Ričina,
  2. Iman Tucović, mekteb Gnojnice,
  3. Asja Ćatović, mekteb Potoci-Željuša,

 

NIVO II

  1. Lejla Tipura, mekteb Podgorani,
  2. Merima Kazazić, mekteb Ričina,
  3. Amel Brekalo, mekteb Humi,

 

NIVO III

  1. Nejra Milišić, mekteb Karađoz-begove džamije, i Bakir Čolaković, mekteb Podgorani,
  2. Nađa Pajić, mekteb Humi,
  3. Nejra Šendro, mekteb Zalik II,

 

za kategoriju KIRAET

NIVO I

  1. Merjem Feriz, mekteb Kočine,
  2. Maida Osmić, mekteb Zalik I,
  3. Abdurahman Gološ, mekteb Gornji Zalik,

 

NIVO II

  1. Muhamed Kerim Gološ, mekteb Gornji Zalik,
  2. Emina Šipković, mekteb Zalik I,
  3. Amina Osmić, mekteb Zalik II,

 

NIVO III

  1. Halid Šipković, mekteb Zalik I,
  2. Sumeja Topali,, mekteb Musala
  3. Fatima Brkan, mekteb Opine,

 

Za najbolje mektebe proglašeni su mekteb Zalik II, (treće mjesto – mualima Šahza Čavčić), mekteb Podgorani (drugo mjesto, mualim Admir-ef. Čopelj) i mekteb Opine (prvo mjesto, mualim Atif-ef. Mujkić). Program svečane akademije uz Mustafu-ef. Jelovca pripremili su i moderirali Ilma Tojaga i Amar Idrizović.

(medzlismostar.ba)