Povodom sve učestalijih i izraženijih verbalnih napada na dignitet i ličnost muftije mostarskog Salem-ef. Dedovića, Okružni odbor Udruženja ilmijje Mostar u saopćenju za javnost iskazao je punu podršku muftiji Dedoviću kao vrhovnom vjerskom autoritetu Bošnjaka muslimana Hercegovine.

- Uvaženi muftija Dedović je jedan od rijetkih, ako ne i jedini, koji se usuđuje jasno i glasno kazati i ukazati na degradiranje Bošnjaka Hercegovine, uzurpiranje njihovih osnovnih ljudskih i vjerničkih prava, otimanje imovine Islamske zajednice koja je zajedničko dobro svih muslimana, te niz drugih negativnih trendova i tendencija koje su usmjerene protiv interesa Bošnjaka muslimana - kaže se u saopćenju.

Naglašava se da se muftija Dedović, kao nijedan vjerski autoritet na području Hercegovine, svih ovih godina nesebično zalagao za međureligijski dijalog, saradnju i suživot kao jedini ispravni put i višestoljetnu odliku naše zemlje.

Za predan i prepoznatljiv doprinos građenju i afirmaciji mira u teškom postratnom periodu, od strane Centra za mir i multietničku saradnju iz Mostara 2017. godine muftiji Dedoviću je dodjeljeno i godišnje priznanje "Mimar mira".

- Ako je braniti interes svoje Zajednice i svojih džematlija dovoljan povod da se na muftiju Dedovića okome brojne podle duše i zašilje brojna zlonamjerna pera, onda smo još sigurniji da je djelovanje muftije mr. Salem-ef. Dedovića ispravno i najbolje moguće u datom trenutku i društvenom kontekstu. Očekujemo od njega da istraje i bude još glasniji i odlučniji, a podrška Okružnog odbora Udruženja Ilmijje Mostar zasigurno neće doći u pitanje - navodi se u saopćenju.

Okružni odbor Ilmijje Mostar je pozvao sve nadležne institucije i relevantne društvene faktore da zaštite integritet muftije Dedovića, ali i svakog pojedinca u nastojanju da ima i uživa svoja prava.

- Pozivamo i naše džematlije da se, u domenu svojih mogućnosti, aktivno uključe u rad i funkcionisanje naših džemata i naše Zajednice te zaštitu naših zajedničkih prava. Na kraju, podsjećamo da su vizionari, hrabri i odvažni lideri i pregaoci na putu dobra nerijetko bili na udaru kritika. Ipak, časni Kur'an nam veli: “I reci: Vi se trudite! Allah će vaš trud vidjeti, a i Njegov Poslanik i vjernici!“, kaže se u saopćenju koje potpisuje predsjednik Nihad-ef. Ahmetović.

(MINA)