MUFTIJSTVO MOSTARSKO

A+ A A-

Nakon 24 godine prvi put organiziran iftar i klanjan teravih namaz u Carevoj džamiji u Nevesinju

Rate this item
(0 votes)

Nakon 24 godine večeras je po prvi put organiziran zajednički iftar i klanjan prvi teravih namaz u obnovljenoj Carevoj džamiji u Nevesinju. Iftaru, koji je finansirao goraždanski muftija Remzija ef. Pitić,  prisustvovalo je preko 200 raseljenih Bošnjaka Nevesinja.

 „Večerašnji događaj našeg okupljanja dokazuje da mi ovdje postojimo, da mi ovdje želimo živjeti i istrajavati. Stoga se želim iskreno zahvaliti svom kolegi goraždanskom muftiji Remziji ef. Pitiću čija nas je plemenitost i dobrota ovdje večeras okupila“, kazao je mostarski muftija Salem ef. Dedović.

On je pozvao raseljene Nevesinjce da se svom gradu vraćaju slobodno i neopterćeno. „Trebamo na ovaj način kazivati da se nismo odrekli ovoga prostora, da je ovo naše nasljeđe, i duhovno i kulturno i historijsko. Zločine koji su se desili ne možemo zaboraviti, niti sve ono što se dogodilo, važno je da pamtimo datume i da sjećanja na ove godišnjice koje obilježavamo, ali je važno da imamo i dan u godini koji će nas vezati za ono što je naše, za ovu džamiju, za ovu čaršiju, bez obzira gdje smo i bez obzira koliko daleko bili. Bez obzira na sve ono što je bilo moramo pokazati interes za novu generaciju koja dolazi“, kazao je muftija Dedović.

Posebno se zahvalio Bošnjacima koji su rođeni u gradu što pokazuju veliku privrženost i interes za održavanjem Careve džamije. „Džamije same po sebi nisu dovoljne. Džamije treba održavati i u njih unositi život. Bez obzira koliko nas ima važno je da budemo posvećeni svome biću, svome zavičaju i svome mjestu i da u ovaj kraj dostojanstveno unosimo radost“, poručio je muftija Dedović.

Obraćajući se prisutnima goraždanski muftija Pitić  protumačio islamska načela  da je vrijeme koje žive u mjesecu ramazanu  ovovremenim ljudima dato kao prilika za sticanje dobrih djela i Božije naklonosti. „Mi smo stvoreni od bosanske zemlje. Mi Nevesinjci smo stvoreni od nevesinjske zemlje i imamo obavezu prema toj zemlji, da je obrađujemo, da je obilazimo, da je održavamo zato što tu zemlju valja vratiti Gospodaru. A onaj ko izda zemlju izdao je samog sebe. Zato se želim zahvaliti svima vama što ste večeras ovdje da zajedno pošaljemo poruku da je ovo naša zemlja i da ćemo dok smo živi voditi računa o njoj.“, istakao je muftija Pitić.

Na kraju je pozvao raseljene Nevesinjce da svoju članarinu predviđenu za Islamsku zajednicu plaćaju u svome Nevesinju kako bi na taj način pomogli rad Medžlisa IZ-e Nevesinje.

Careva džamija je svečano otvorena 24. aprila 2016.god.  Zbog insistiranja investitora džamija je otvorena bez izgrađene munare. Mnogo Nevesinjca na ovom iftaru imali su priliku uvjeriti se kako napreduju radovi na njenoj izgradnji. Nevesinjci će, kako je naglašeno, ove godine po prvi put u obnovljenoj Carevoj džamiji klanjati Bajram namaz. 

H. Eminović

Hadis Dana

"Ebu Hurejre, potrudi se da imaš lijep ahlak." Ebu Hurejre upita: "A šta je to Allahov Poslaniče?" on reče: "Da održavaš vezu s onim ko je prekinuo s tobom, oprostiš onom ko ti je nepravdu nanio i daš onome ko tebi uskraćuje." Bejheki

Ko je na portalu: 85 gostiju i nema prijavljenih članova

| MUFTIJSTVO MOSTARSKO | Adresa: Trg Musala br. 1, 88000 Mostar, Bosna i Hercegovina, ID broj: 4227550990007, Transakcijski račun: 1604605500006981; tel/fax: 036 551 089; Web site: www.muftijstvo-mostarsko.ba; E-mail: muftijstvo.mo@bih.net.ba | ALL RIGHST RESERVED

Prijava ili Registruj

Prijava na portal

Registruj

Registracija
ili Odustani