MUFTIJSTVO MOSTARSKO

A+ A A-

Svečano otvorena obnovljena Musafirhana u Stocu

Rate this item
(0 votes)
Foto: www.mostarski.ba Foto: www.mostarski.ba

U sklopu manifestacije Dani stolačkih džamija u petak, 26.8.2016. godine, upriličeno je otvaranje obnovljene Musafirhane i platoa čaršije u Stocu.

Ovom historijskom događaju za Islamsku zajednicu u Stocu i za grad Stolac u cjelini prisustovali su brojni zvaničnici iz vjerskog, kulturnog i političkog života, kao i mnogobrojni posjetioci koji su do kraja ispunili plato ispred Sultan Selimove džamije.

Prisutnima su se u svojstvu domaćina obratili Salmir Kaplan i Demir Mahmutćehajić.

Salmir Kaplan je govorio o važnosti obnove Musafirhane. Podsjetio je da Stočani svih poslijeratnih godina obilježavaju bolne datume iz historije rekavši da to i dalje trebaju činiti, ali je naglasio da trebaju početi obilježavati i datume pobjeda.

"Mi u Stocu konačno moramo vratiti pobjednički mentalitet i moramo početi obilježavati datume naših pobjeda. A naše pobjede ovdje su povratak i obnova", rekao je Kaplan.

Demir Mahmutćehajić je istakao da se kroz Inicijativu za Stolac angažovalo mnogo ljudi i da je pokazana disciplina i strpljenje. Pozvao je građane Stoca na jedinstvo i pozvao ih da pređu preko svih podjela, preko svih loših stvari koje su se dešavale među Stočanima.

Direktor Turske agencije za razvoj i koordinaciju  TIKA-e u BiH Birol Četin koja je pomogla u obnovi Musafirhane i koja pomaže obnovu i izgradnju brojnih historijskih objekata i znamenitosti širom naše države istakao je da će ova agencija i dalje biti uz Bosnu i Hercegovinu i njen narod.

Predsjedavajući Parlamentarne skupštine F BiH Edin Mušić je naglasio veliki značaj i važnost obnove Musafirhane u Stocu i pohvalio je entuzijazam mladih u Stocu i pozitivne projekte i aktivnosti koje se realizuju.

Muftija mostarski Salem ef. Dedović je podsjetio da su Bošnjaci Stoca u prošlosti nailazili na mnoge poteškoće i iskušenja. Istakao je da su Bošnjaci svojom odlučnošću i istrajnošću, iz pepela, gradu Stocu ponovo vraćali ljepotu, sjaj, svjetlo i nadu.

Muftija je podsjetio i na činjenicu da su Bošnjaci prošli i kroz bolno iskustvo unutrašnjih podjela i trvenja.

“Stoga smo s velikom nadom i željnim iščekivanjem pozdravili ideju okupljanja Za bolji Stolac, za drukčiji Stolac, u kojem će se naše nacionalno dostojanstvo poštovati i priznavati, a ne gaziti i  dovoditi u pitanje na svakome koraku, kako je to do sada bilo”, rekao je muftija.

Muftija je zaključio da snaga zajedništva uvijek i na svakom mjestu jača narod, jača Zajednicu i jača državu u cjelini.

U svojstvu izaslanika reisu-l-uleme Husein ef. Kavazovića obratio se direktor Uprave za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice u BiH Nusret ef. Abdibegović.

On je istakao veliku radost jer je Islamska zajednica nakon obnove svih porušenih džamija u Stocu uspjela obnoviti i vakufski objekat Šarića hana – Musafirhane, te izrazio nadu da obnovom Musafirhane Bošnjacima Stoca predstoji svjetlija i ljepša budućnost.

U okviru programa nastupili su hor "Sejfullah" iz Konjica i ansambl "Sultan Mehmed Fatih" pod dirigentskom palicom Mehmeda Bajraktarevića i svojim izvedbama dodatno uljepšali svečano otvorenje Musafirhane.

(Foto: www.mostarski.ba)

Posjeti web

Hadis Dana

Prenosi se da je Poslanik, sallallahu 'alejhi we sellem, molio Allaha, dž.š., sljedećim riječima: „Molim te za bogobojaznost i strah od Tebe i javno i tajno“. Bejheki

| MUFTIJSTVO MOSTARSKO | Adresa: Trg Musala br. 1, 88000 Mostar, Bosna i Hercegovina, ID broj: 4227550990007, Transakcijski račun: 1604605500006981; tel/fax: 036 551 089; Web site: www.muftijstvo-mostarsko.ba; E-mail: muftijstvo.mo@bih.net.ba | ALL RIGHST RESERVED

Prijava ili Registruj

Prijava na portal

Registruj

Registracija
ili Odustani