MUFTIJSTVO MOSTARSKO

A+ A A-

Muftija posjetio Stolac

Rate this item
(0 votes)

Danas je mostarski muftija mr. Salem ef. Dedović sa svojim saradnicima posjetio Medžlis Islamske zajednice Stolac gdje se prije džuma – namaza susreo sa glavnim imamom Mersed ef. Šabanovićem koji ga je upoznao sa stanjem vjerskog, kulturnog i ukupnog života na području Medžlisa Islamske zajednice Stolac.

Muftija je u Sultan Selimovoj džamiji predvodio džuma – namaz i održao hutbu.

U hutbi je muftija, između ostalog, govorio o časti, ponosu i ljudskom dostojanstvu. Naglasio je da su pravda i pravednost stubovi društva na kojima počiva mir, stabilnost, sigurnost, red i poredak.

Podsjetio je da su naši ljudi u prošlosti nailazili na mnoge poteškoće i iskušenja, te da su inspirisani čistim motivima ljubavi prema gradu, zavičaju, ljubavi iz vjere, ljubavi iz patriotizma pokazali strpljivost, ljudskost i dostojanstvo.

Muftija je posebno istakao vrlinu istrajavanja, koja je temeljna vrlina vjernika, što se razumijeva iz hadisa u kojem poslanik Muhammed, a.s., kaže da je Allahu najdraže djelo ono u kojem čovjek istrajava, pa makar ono bilo i malehno.

Tumačeći kur'ansku suru Al - Inširah (Širokogrudnost) muftija je ohrabrio vjernike i pozvao ih da promišljajući zbilju i prilike u kojima žive izgrađuju samopouzdanje, samopoštovanje, vjeru u sebe i vjeru u svoje vrijednosti.

Današnjem džuma-namazu prisustvovao je veoma veliki broj Stočana koji su do posljednjeg mjesta ispunili Carevu džamiju.

Posjeti web

Hadis Dana

Ebu-Hurejre, r.a., prenosi da je Allahov Poslanik, s.a.v.s., rekao: "Požurite sa dobrim djelima, jer će se pojavljivati smutnje koje će nastupati kao dijelovi mrkle noći; čovjek će osvanuti kao vjernik, a omrknuti kao nevjernik, ili će omrknuti kao vjernik, a osvanuti kao nevjernik - prodavat će svoju vjeru za dunjalučke stvari." Muslim

| MUFTIJSTVO MOSTARSKO | Adresa: Trg Musala br. 1, 88000 Mostar, Bosna i Hercegovina, ID broj: 4227550990007, Transakcijski račun: 1604605500006981; tel/fax: 036 551 089; Web site: www.muftijstvo-mostarsko.ba; E-mail: muftijstvo.mo@bih.net.ba | ALL RIGHST RESERVED

Prijava ili Registruj

Prijava na portal

Registruj

Registracija
ili Odustani