MUFTIJSTVO MOSTARSKO

A+ A A-

Muftija posjetio Stolac

Rate this item
(0 votes)

Danas je mostarski muftija mr. Salem ef. Dedović sa svojim saradnicima posjetio Medžlis Islamske zajednice Stolac gdje se prije džuma – namaza susreo sa glavnim imamom Mersed ef. Šabanovićem koji ga je upoznao sa stanjem vjerskog, kulturnog i ukupnog života na području Medžlisa Islamske zajednice Stolac.

Muftija je u Sultan Selimovoj džamiji predvodio džuma – namaz i održao hutbu.

U hutbi je muftija, između ostalog, govorio o časti, ponosu i ljudskom dostojanstvu. Naglasio je da su pravda i pravednost stubovi društva na kojima počiva mir, stabilnost, sigurnost, red i poredak.

Podsjetio je da su naši ljudi u prošlosti nailazili na mnoge poteškoće i iskušenja, te da su inspirisani čistim motivima ljubavi prema gradu, zavičaju, ljubavi iz vjere, ljubavi iz patriotizma pokazali strpljivost, ljudskost i dostojanstvo.

Muftija je posebno istakao vrlinu istrajavanja, koja je temeljna vrlina vjernika, što se razumijeva iz hadisa u kojem poslanik Muhammed, a.s., kaže da je Allahu najdraže djelo ono u kojem čovjek istrajava, pa makar ono bilo i malehno.

Tumačeći kur'ansku suru Al - Inširah (Širokogrudnost) muftija je ohrabrio vjernike i pozvao ih da promišljajući zbilju i prilike u kojima žive izgrađuju samopouzdanje, samopoštovanje, vjeru u sebe i vjeru u svoje vrijednosti.

Današnjem džuma-namazu prisustvovao je veoma veliki broj Stočana koji su do posljednjeg mjesta ispunili Carevu džamiju.

Posjeti web

Hadis Dana

Prenosi se da je Poslanik, sallallahu 'alejhi we sellem, molio Allaha, dž.š., sljedećim riječima: „Molim te za bogobojaznost i strah od Tebe i javno i tajno“. Bejheki

| MUFTIJSTVO MOSTARSKO | Adresa: Trg Musala br. 1, 88000 Mostar, Bosna i Hercegovina, ID broj: 4227550990007, Transakcijski račun: 1604605500006981; tel/fax: 036 551 089; Web site: www.muftijstvo-mostarsko.ba; E-mail: muftijstvo.mo@bih.net.ba | ALL RIGHST RESERVED

Prijava ili Registruj

Prijava na portal

Registruj

Registracija
ili Odustani