Trinaestog dana mubarek mjeseca ramazana mostarski muftija dr. Salem-ef. Dedović na podne namazu posjetio je džematlije sela Dilaveri u džematu Oplećani-Mandino selo u Duvnu.

U svom obraćanju čestitao je na velikom postignuću ovoga maloga sela koje je za kratko vrijeme prije dvije godine okončalo izgradnju veleljepne džamije sa pratećim funkcionalnim sadržajima čime je zaokružena sva potrebna džematska infrastruktura.

Dilaveri su izgradnjom džamije kao džemat podigli kvalitet vjerskog života čemu svakako doprinosi i nova generacija mladih koji su se školovali ili se još uvijek školuju u Karađoz-begovoj medresi, te vezanost njihovih ljudi koji žive u iseljeništvu.

Muftija je u svom obraćanju apostrofirao važnost izgradnje lijepih međuljudskih odnosa, jačanja povjerenja i sloge među muslimanima. Imamsku dužnost u džematu vrši učenik trećeg razreda naše Medrese Ajdin Dilaver, a današnjem susretu prisustvovali su i stalni džematski imam Ramiz-ef. Memić, te predsjednik Medžlisa Ibrahim Kapetanović i vjeroučitelj Zijad Dilaver.

Nakon Duvna muftija je posjetio rubni jablanički džemat Soviće gdje su ga dočekale džematlije na čelu sa glavnim jablaničkim imamom hadži Ekrem-ef. Hodžićem, mutevelijom Sejdom Radošom i ramazanskim softom Eminom Šehićem.

Domaćini su upoznali muftiju sa višestoljetnim historijatom ovoga vrlo aktivnog džemata koji je do agresije na Bosnu i Hercegovinu brojao 780 članova. Sovići su doživjeli veliko stradanje u agresiji HVO-a i HV-a na ovo mjesto o čemu svjedoči i spomen-obilježje na kojemu su ispisana imena ubijenih.

Muftija je pred njihove duše proučio fatihu i u džamiji klanjao dva rekata tehijjetu-l mesdžida. Potom je obišao lokalitet stare Živkovića džamije koja je do u temelj minirana u agresiji, a inicijativom tadašnjeg jablaničkog glavnog imama hadži Sulje-ef. Cikotića pristupilo se gradnji džamije na novom lokalitetu.

Muftija je mještanima džemata Sovići zahvalio na požrtvovanosti i posvećenosti u očuvanju svoga kraja, vjerskog života, tradicije i običaja. Glavni imam Ekrem efendija izvjestio je muftiju da se ovaj džemat odlikuje spremnošću i odzivom na sve akcije u punom kapacitetu. Također je izvjestio da u najboljem redu teče realizacija svih ramazanskih aktivnosti na području jablaničkog medžlisa na svih šesnaest lokacija, džamija i mesdžida.