MUFTIJSTVO MOSTARSKO

A+ A A-

Nova lekcija iz Počiteljske medrese

Rate this item
(0 votes)

 Piše: Hasan Eminović, IIN Preporod, 1.10.2017. 

Nova lekcija iz Počiteljske medrese

Historija Bošnjaka prepuna je tragičnih primjera otimačine vakufske imovine, pogotovo od odlaska osmanske vlasti s naših prostora kada se nad Bošnjacima, nad Islamskom zajednicom vrši sistematski atak iniciran najprije političkim planovima, a potom  i verificiran kakvim - takvim zakonskim propisima. Poznata je činjenica da se zakoni i pravo temelje na volji i interesima vladajuće klase. I sve minule vlasti u XX stoljeću nastojale su, uglavnom, pokriće osiromašenja i uništenja vakufa pronaći u kakvim takvim zakonima. Ako bi se postojeća vlast u Čapljini procjenjivala kroz historijat  dešavanja sa Šišman Ibrahim - pašinom medresom u Počitelju, onda  neprikosnoveno aktuelna vlast priskrbljuje kvalifikacije najbezočnije i najbezobraznije vlasti.

Najgora vlast za počiteljski vakuf

Počitelj je kao urbana sredina definiran kao grad  koji je izgrađen na temeljima raskošne bošnjačko-islamske naučne i kulturne misli, kao grad koji je kroz tokove vremena uspio sačuvati takvu svoju autentičnost. Kao ilustracija dovoljna je činjenica da su Šišman Ibrahim - pašina medresa i Krađoz-begova, od toliko velikog broja medresa, jedine uspjele sačuvati svoju specifičnu arhitekturu na cijelom prostoru Balkana.  Tu činjenicu uvažavala su sva tri prethodna režima i Austrougasrka monarhija i Kraljevina Jugoslavija i Socijalistička vlast. Austrougarske vlasti su u medresu u Počitelju prije 1900-te godine smjestile političku kotarsku ispostavu. Sve do sredine šezdesetih godina, ukidanja Vakufske direkcije, njen grunt i vlasništvo vodio se kao vakuf Šišman Ibrahim - paše. Vlasništvo nad Medresom Islamskoj zajednici nisu sporile ni socijalističke vlasti, s tim što su snagom sile krajem '70-tih i početkom '80-tih godina nametnule nacionalizaciju, cijeli prostor upisali kao društveno vlasništvo i kao takvo ga u površini od 9 320 m2 dodijelili na korištenje UPI OOUR Ugostiteljstvo i turizam Počitelj (UIT).  Tu je bilo i kuća i zgrada, dvorišta, hotelskih kafana, prilaznih puteva, livada...

Nakon agresije i bjesumučne paljevine i progona svega što nije bilo hrvatsko, u praskozorje prvih povrataka čapljinskih Bošnjaka, svojim kućama 1998. g., UIT, inače općinsko preduzeće, je 4.8. „režirao sudski postupak“ utvrđivanje, ne više posjeda već vlasništva nad nekretninama. Podnijeli su tužbeni zahtjev protiv 46. fizičkih lica od kojih je na prvom mjestu bio Abdurahman Kapić (po prvom tuženom često se i sudski proces imenuje) od kojih su neki stanovali u Nevesinju, Konjicu, Prištini, Mostaru, Stocu, Brezi, a najviše njih u Počitelju. U tužbenom zahtjevu tuženi su i Općinsko vijeće Čapljine i Islamska zajednica.  Tužbena taksa je plaćena u kunama (2000). Na pripremnom ročištu 30.9. 1998. g. sudija Osnovnog suda u Čapljini Marinko Katić svim fizičkim licima dodijelio je službenog staratelja (poznata sudska praksa). U obrazloženju presude sudija Katić konstatuje kako tuženici pod rednim brojem 47. i 48. nisu pristupili raspravi premda je poziv za suđenje uredno dostavljen. I nakon toga je presudio da je UIT vlasnik vakufa u Počitelju. Šokantna je činjenica da u dokumentaciji te tužbe stoji kako je poziv na ročište uredno dostavljen i Islamskoj zajednici, a da na dostavnici tog poziva lijepo i čitko piše kako je poziv preuzeo zakonski zastupnik tužitelj UIT-a Željko Bukovac.  Na suđenju se nije pojavio niko ko bi branio interese Općinskog vijeća.   

Dok se čeka zakon vakuf se devastira

Općinski sud Čapljina se pravdao da im adresa Islamske zajednice nije poznata, pa su „preventive radi“ poziv okačili samo dan prije ročišta i to na oglasnu tablu Općinskog suda u koji te 1998. g. od Bošnjaka niko i nije smio ući, jer su u to vrijeme vršeni otvoreni fizički ataci na povratnike. U Medžlisu IZ Čapljina sa sigurnošću tvrde da  je preduzeće ,,UIT Čapljina" na ovakav netransparentan i nezakonit način došlo do imovine koja je pripadala Islamskoj zajednici i jednim dijelom fizičkim licima koja su na sličan način zaobiđena u sudskom postupku.

A koliko je pravno uredan bio i tužbeni zahtjev i presuda dovoljno ilustruje činjenica da se UIT Sudu obratio 23.1. 1999. g. sa novom tužbom u kojoj će ispraviti pogrešno unesene brojeve katastarskih čestica. Ispravku ranijeg rješenja sudija Katić donio je  3.2. iste godine. Ovog puta na ročište nije pozvan niko od tuženih fizičkih i pravnih lica.  

Tim presudama, do kojih je skoro nemoguće doći redovnim putem i podnošenjem zahtjeva za izdavanje, praktično je sve zemljište koje je tražio UIT pripisano mu kao vlasništvo. U zbir tih nekretnina nije ušla zgrada Medrese. Ona se još uvijek vodio kao nacionalizirano državno vlasništvo. A bila bi da Medžlis IZ Čapljina putem Vakufske direkcije nije podnio tužbu nadležnom sudu tražeći njeno izuzimanje iz imovine preduzeća. Sudski postupak je okončan nagodbom i objekat je izuzet iz imovine preduzeća, ali samo objekat sa dvorištem, bez prilaznog puta i drugih objekata koji su nekada činili jednu cjelinu.

Svi dosadašnji napori i zahtjevi  MIZ Čapljina da se objekat Šišman Ibrahim-pašine medrese dodjeli na korištenje Islamskoj zajednici do donošenja zakona o restituciji u općinskoj administraciji su ignorisani. Naša javnost je upoznata sa činjenicom da nadležnosti u Počitelju osim Islamske zajednice i Općine Čapljina, imaju i Federalni zavod za zaštitu spomenika, Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika, Ministarstvo kulture i Ministarstvo prostornog uređenja što veže ruke odgovornom upravljanju, a Počitelj priprema za dalje propadanje. U Islamskoj zajednici su nam kazali da će oni učiniti sve kako bi na legalan i zakonit način vratili zakulisnim pravnim igrama i malverzacijama oduzetu imovinu . Pozitivnim okončanjem ponovljenog sudskog procesa Islamska zajednica bi praktično vratila imovinu koja je prije pola stoljeća vođena kao imovina Ibrahim Šišman pašina vakufa.

Hadis Dana

"Ebu Hurejre, potrudi se da imaš lijep ahlak." Ebu Hurejre upita: "A šta je to Allahov Poslaniče?" on reče: "Da održavaš vezu s onim ko je prekinuo s tobom, oprostiš onom ko ti je nepravdu nanio i daš onome ko tebi uskraćuje." Bejheki

Ko je na portalu: 208 gostiju i nema prijavljenih članova

| MUFTIJSTVO MOSTARSKO | Adresa: Trg Musala br. 1, 88000 Mostar, Bosna i Hercegovina, ID broj: 4227550990007, Transakcijski račun: 1604605500006981; tel/fax: 036 551 089; Web site: www.muftijstvo-mostarsko.ba; E-mail: muftijstvo.mo@bih.net.ba | ALL RIGHST RESERVED

Prijava ili Registruj

Prijava na portal

Registruj

Registracija
ili Odustani