Promocijom monografije "Muftije Mostara i Hercegovine" u Bosanskoj sobi Narodnog univerziteta u Konjicu 18. septembra, s početkom u 19.30 sati, bit će otvorena ovogodišnja manifestacija "Merhaba, ej, naš Resule" Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Konjic.

Knjigu će predstaviti muftija mostarski Salem-ef. Dedović, prof. dr. Faruk Taslidža i autor Ahmed Mehmedović. Moderator će biti Refik-ef. Delić

Kako je navedeno u recenziji knjiga "Muftije Mostara i Hercegovine", prava je riznica dragocjenosti u kojoj je sadržano mnoštvo, do sada nepoznatih, podataka iz ličnog i porodičnog života i islamskog misijskog djelovanja brojnih bošnjačkih alima Hercegovine (ne samo muftija), potom njihovih ostvarenja na polju pisane riječi, čime se dolazi do sasvim novih podataka o autografima i prijepisima djela, što će budućim istraživačima predstavljati plodno tlo za dublje proučavanje, prezentaciju i kritičku valorizaciju naše bogate pisane baštine.

- Monografija "Muftije Mostara i Hercegovine" donosi biobibliografske podatke o 41 mostarskom muftiji, koliko ih se do sada izmijenilo na tom položaju, a svaki od njih na svoj način davao je dragocjen doprinos vjerskom životu, obrazovanju, kulturi i učenosti, te pridonosio općem društvenom položaju naroda kojemu su pripadali i kojemu su služili - najavili su iz MIZ Konjic.

Ova knjiga temeljita je i na akademskom nivou urađena studija koja predstavlja bitan prilog u proučavanju kulturne historije Bosne i Hercegovine, sa posebnim fokusom na instituciji Muftijstva mostarskog.

Produkt je to Mehmedovićevog entuzijazma, ali i naučnog pregnuća započetog kritičkim sagledavanjem dosadašnje literature, odnosno brojnih publikacija iz pera Safvet-bega Bašagića, Mehmeda Handžića, Sejfudina Kemure, Hazima Šabanovića, Alije Bejtića, Omera Mušica, Hivzije Hasandedića i drugih istraživača starije i novije generacije.

Mehmedović je dodatno pojasnio ulogu muftija u vjerskom i društveno-političkom smislu, kao i značaj njihovih fetvi od kojih je uglavnom i zavisilo ponašanje odgovornih muslimana, naveli su iz MIZ Konjic.

(Preporod.info)