Sadet-ef. Bilalić, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Gacko i Bileća bio je gost u novom izdanju rubrike „Naši ramazanski dani“ a govorio je o posjeti reisul-uleme povratničkim džematima te ramazanskoj atmosferi u Gacku i Bileći.

- Zahvalni smo Allahu što smo dočekali još jedan ramazan, da nas okupi, poveže i podsjeti da nam je mjesto u džematu i zajedništvu. Ovog ramazana naše džamije pune su džematlija i djece. Teravije su posjećene u obnovljenim džamijama, mesdžidima, ali i u našim udaljenim selima gdje organizujemo iftare - kazao je.

Podsjetio je i na susreteu džematima te na poruku reisul-uleme.

- Naši ljudi rijetko se susreću, a ovo je prilika da se na odgovarajući datum okupe i da svi imaju povod da dođu u svoj rodni kraj.Svaka posjeta našeg vrhovnog autoriteta našem narodu ulijeva povjerenje i ohrabrujenarod. Posjeta reisul-uleme svakako nam treba dati do znanja da smo zajedno, bez obzira na naše podjele koje imamo među Bošnjacima. Valja nam izgrađivati istinsko povjerenje među nama samima i to mora biti naš put – rekao je Bilalić.

Na kraju razgovora govorio je i o posjeti muftije mostarskog.

- Salem-ef. Dedović posjetio je povratnike u Bileći i Gacku na obilježavanju Lejletul-bedra u Gacku, a on je iskoristio priliku da obiđe te malobrojne povratnike u Bileći, da uđe u kuće povratnika, sasluša ih i podijeli zabrinutost koja je prisutna kod njih – zaključio je Sadet-ef. Bilalić.

 (Almedina Aganović / Preporod.info)


Islamski centar Mostar

Nekadasnja linija razgranicenja kao linija pomirenja?