Na području istočne Hercegovine sinoć je klanjanja prva teravija ovogodišnjeg mubarek mjeseca ramazana.

Na području Medžlisa Islamske zajednice Trebinje teravija je klanjanja u Osman-pašinoj džamiji u Starom gradu u Trebinju.

Za vrijeme mjeseca ramazana teravije će se klanjati i u ostalim džamijama na području medžlisa, a predvodit će ih glavni imam hafiz Sadik ef. Fazlagić i trebinjski imam Sadmir ef. Mustafić. 

- Uzvišenom Bogu se zahvaljujemo što nas je počastio još jednim mubarek mjesecom ramazanom. Mi, trebinjski muslimani, zajedno sa muslimanima širom svijeta, večeras ulazimo u ovaj mubarek i odabrani mjesec.

Ramazan nam dolazi svake godine kao neizmjerno dobro koje nas treba duhovno očistiti od svega onoga što nije prirodno čovjekovoj duši. To je mjesec posta, mjesec Kur'ana, mjesec dove, brojnih drugih ibadeta, međusobnog pomaganja i solidarnosti, koji imaju za cilj da nas duhovno uzdignu i približe Uzvišenom Bogu.

U tom smislu, svima onima koji se ovome mjesecu iskreno raduju, želim uputiti najiskrenije čestitke u povodu njegovog dolaska, moleći Uzvišenog Gospodara da od nas primi post, namaze, dove i sva dobra djela, istakao je glavni imam hafiz Sadik ef. Fazlagić i dodao da će se za vrijeme mjeseca Ramazana svaki dan učiti mukabela poslije ikindije namaza u Sultan Ahmedovoj džamiji u Starom gradu u Trebinju.

Na području Medžlisa Islamske zajednice Gacko sinoć je prva teravija klanjana u Kuli Fazlagića, a na području Medžlisa Islamske zajednice Bileća u Bajramovića džamiji u Orahovicama.

U obnovljenoj Bajramovića džamiji u Orahovicama nakon dvadeset sedam godina klanjana je prva teravija. Teraviju je predvodio glavni imam Sadet ef. Bilalić. Vrijedni Bajramovići su je obnovili svojim sredstvima i svečano otvorili 22. jula prošle godine . Vakif ove džamije je Nusret Bajramović. Tokom agresije Bileća je etnički očišćenja od Bošnjaka. Danas obitava veoma mali broj povratnika na Đeču i Planoj koji se raduju ramazanu, teravijama i zajedničkim iftarima te gostima. Ovoga ramazana tri velika iftara će biti u Bajramovića džamiji. Pored ove džamije teravih-namaz će se na području Medžlisa Islamske zajednice Bileća obavljati i u džamiji Imama Ćamila ef. Avdića na Planoj i Obradovića džamiji u Bileći.

- Hvala dragom Bogu koji nam je omogućio da i ovaj ramazan dočekamo. Posebna radost jeste što će se obavljati teravih namaz u dvije obnovljene džamije, džamiji u Pridvorici i Orahovicama. Ramazan je prigoda da preispitamo svoj odnos prema sebi, svojoj porodici, svojoj zajednici i Svevišnjem Bogu - naglasio je glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Gacko i Medžlisa Islamske zajednice Bileća Sadet ef. Bilalić. 

Već treću godinu na području medžlisa Medžlisa Islamske zajednice Gacko i Bileća angažovan je ramazanski imam student Omar Macić, svršenik Karađoz-begove medrese, koji je predvodio prvu teraviju u džamiji u Kuli Fazlagića.

Na području Medžlisa Islamske zajednice Nevesinje teravija je klanjana u više džamija, a teraviju u Carevoj džamiji u Nevesinju predvodio je v.d. glavni imam Mehmed ef. Čopelj.

Prema njegovim riječima, osim u Carevoj džamiji teravija je klanjana i u džamiji u Borovčićima, u Kljunima, u Sopiljima i Bijenji, gdje su ramazanski imami: Dženan Čolić, Madžid Brajević, Mirza Merzić i Tarik Džemić, svi učenici Karađoz-begove medrese.

- Čestitam svim vjernicima islamske vjere nastupajuće mubarek dane, sa željom da ih provedu u sreći i blagostanju. I da im dragi Allah podari svaki hajr i oprosti grijehe - poručio je ef. Čopelj.

 

(Muftijstvo mostarsko, Avaz)


Islamski centar Mostar

Nekadasnja linija razgranicenja kao linija pomirenja?