U petak, 24. januara 2020. godine proučen je tradicionalni šehidski mevlud u Herama. Na samom početku programa riječi dobrodošlice izrazio je džematski imam Selvedin ef. Imamović.

Potom se vjernicima obratio i glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Prozor Safet ef. Pozder je iskazao zahvalnost džematlijama što iz godine u godinu doprinose da šehidski mevlud traje. On je za ovu priliku napisao jednu poemu u znak sjećanja na šehide, koju je tokom programa izveo Zijo Memić.  

U svom obraćanju vjernicima muftija je istakao da je šehidski mevlud u Herama važno sjećanje na teško vrijeme kušnje, zuluma, ataka i otvorene agresije, te pouka i ibret za buduće generacije.

Muftija je podsjetio i na činjenicu da su Bošnjaci autohtoni, slobodan narod, koji živi na svom tlu i koji je stoljećima uvažao druge i participirao sa drugim narodima u ovoj zemlji. “Spremni smo na bazi uvažavanja i priznavanja izgrađivati ovu zemlju”, poručio je muftija.

Posebno se osvrnuo na vrijednosti vjere za koje vrijedi živjeti i nadati se Božijem zadovoljstvu svjedočenjem vjere i izvršavanjem propisanih ibadeta. “Vjera, jedinstvo, dobrota, čestitost i samilost među nama, su prave vrijednosti koje su nas u najtežim vremena uz Božiju pomoć sačuvale”, zaključio je muftija.

  • 01
  • 02
  • 03
  • 04

Islamski centar Mostar

Nekadasnja linija razgranicenja kao linija pomirenja?