Prigodnom mevludskom svečanosti mubarek večer Lejletu-r-regaib, koja se u tradiciji smatra i kao noć želja, sinoć je obilježena u džamiji Nesuh-age Vučjakovića. Mevlud su, uz podršku hora Medžlisa Islamske zajednice Mostar, proučili mostarski imami.

Džematski imam Sanjin-ef. Šahić citirajući hadise Muhameda, a.s., podsjetio je na ulogu i mjesto dove u životu svakog muslimana, posvećenu opredijeljenost nadanja u Božiju milost pojasnivši i preduvjete iskrenih dova: „Sve što radimo našim rukama treba biti halal, jer valja te iste ruke ispružiti i od Allaha, dž.š., tražiti milost i bereket. Kada imamo neke naše želje i dove koje upućujemo Allahu, dž.š., u njima treba opravdati ono što je više od toga, a to je vjera u Allaha, dž.š., i zadovoljstvo Uzvišenog u svemu što od Njega tražimo “, kazao je ef. Šahić.

Glavni imam mr. Dino-ef. Maksumić u svom vazu-nasihatu okupljenim vjernicima protumačio je nekoliko hadisa o Božijoj milosti obećanoj onima koji je u dovama traže i koji za njom čeznu. Izdvojio je hadis u kojem je oprost i milost obećana onim vjernicima koji se Uzvišenom Gospodaru obraćaju u zadnjoj trećini bilo koje noći. Govoreći o blagoslovljenosti odabranih noći kazao je da je bereket obećan svakom vjerniku koji se iskreno i čista srca obraćaju svome Stvoritelju. Od brojnih dova koje su poznate širim muslimanskim populacijama izdvojio je dovu s kraja namaza: „Gospodaru podarim nam svako dobro na ovom i na budućem svijetu...“ U tumačenjima je naglasio kako se u njoj čovjek obavezuje da će raditi za svoje dobro na ovom svijetu, da će istrajno čuvati sve moralne i civilizacijske vrijednosti svoje zajednice. „Nama je ovdje živjeti. Ovo je naša realnost, naš dunjaluk koju moramo proći. Nemamo drugu zemlju, nemamo drugu Bosnu i Hercegovinu. Imamo jednu i jedinu, ovu našu domovinu, ovu našu realnost i ovaj naš dunjaluk i zato tražimo od Uzvišenog Stvoritelja da nam najprije podari svako dobro, ovdje, na dunjaluku“, kazao je ef. Maksumić.

On je pozvao okupljene vjernike da svoju porodicu, svoje potomstvo odgajaju na istinskim moralnim i vjerskim načelima, da ličnim primjerom budu uzori u svom okruženju, da optimizmom i bježanjem od pesimizma popravljaju iskrivljene slike o našoj svakodnevnici. „Ako smo zadovoljni sa Allahom kao Gospodarom, islamom kao vjerom, Muhamedom, a.s., kao vjerovjesnikom, onda nema mjesta pesimizmu i nema mjesta beznađu. Trebamo isticati pozitivne stvari koje se dešavaju oko nas, a vjerujte da ih je jako mnogo“, poručio je ef. Maksumić.


Islamski centar Mostar

Nekadasnja linija razgranicenja kao linija pomirenja?