Prema Takvimu Islamske zajednice u 2020. godini mubarek noć Lejletu-r-regaib nastupila je sa akšam-namazom u četvrtak, 27. februara 2020. godine.

Tim povodom u Prkanjskoj džamiji u Konjicu iza jacije namaza upriličen je mevludski program koji su izveli imami Medžlisa Islamske zajednice Konjic. Predavanje je održao glavni imam Refik-ef. Delić.

Lejletu-r-regaib jedna je od odabranih noći, a po islamskom učenju, predstavlja potvrdu Allahove milosti prema čovjeku. To je noć u kojoj je majka Amina zanijela Božijeg poslanika Muhammeda, neka je spas i mir Božiji na njega. U narodu se naziva noć želja, a obilježava se dovama, učenjem mevluda i drugim Bogu ugodnim sadržajima.

Lejletu-r-regaib je i noć dova, želja i nade. Dova je posebno potrebna današnjem čovjeku koji u brzom i dinamičnom životu često izgubi orjentaciju i islamsku ravnotežu između duhovnog i materijalnog.

U islamskom kalendaru, noći Lejletu-r-regaib, Lejletu-l-mi'radž, Lejletu-l-berat i Lejletu-l-kadr, su odabranije u odnosu na ostale noći u godini, te se shodno tome one obilježavaju na način pojačanog ibadeta, dobrovoljnih namaza i učenja Kur'ana. Dani i noći mubarek mjeseci redžeba i ša'bana su vijesnici nadolazećim danima ramazana.

  • sl1
  • sl2
  • sl3

Islamski centar Mostar

Nekadasnja linija razgranicenja kao linija pomirenja?