Povratnički džemat Doljani u ovogodišnji ramazan ulazi bogatiji za minber. Novi minber koji krasi lijepu džamiju u povratničkom džematu Doljani, Medžils IZ Jablanica, donirao je Elvedin Delalić iz Ostrošca.

U srijedu, 22. aprila 2020. godine, u prisustvu predsjednika Džematskog odbora džemata Doljani Huseina Sihirlića, glavnog imama Ekrem-ef. Hodžića i vakifa minbera Elvedina Delalića novi minber je instaliran u ovu džamiju. Riječima zahvalnosti vakifu kao i glavnom imamu koji je koordinirao ovom akcijom obratio se predsjednik džematskog odbora Husein Sihirlić koji je u svom obraćanju istakao da ovaj minber povratnicima Doljana puno znači iz dva razloga i to što džamija dobija puninu i kompletan izgled, a drugi razlog je što se riješila i još jedna briga ovog džemata koji su u proteklim godinama sa Medžlisom IZ Jablanica uložili velika sredstva u obnovi ove džamije. Džamija u Doljanima je nakon potpunog rušenja od strane HVO-a ponovno obnovljena uz pomoć džematlija i donatora 2002. godine. Na kraju svog izlaganja Husein Sihirlić istakao je da su džematlije Doljana tužni što ovogodišnji ramazan neće moći provesti u džamijskom ambijentu, ali da razumiju brigu Islamske zajednice u BiH za zdravlje vjernika.

Vakif Elvedin Delalić je istakao da je donirao sredstva za izradu ove minbere pred dušu svoje rahmetli majke Delalić Hatidže koja je preselila prije 2 godine. Prema njegovim riječima on je navratio nedavno u džamiju i vidio da ovoj džamiji fali minber, te je u dogovoru sa svojom porodicom odlučio da finansira izradu ove minbere i donira je ovom džematu.

Uz dovu, glavni imam Medžlisa IZ Jablanica zahvalio se vakifu te zamolio Allaha, dž.š., da ovo djelo ukabuli i da se sakupljamo i u ljepšim vremenima i okolnostima, ali i ovi radovi su dokaz da se i u vremenu pandemije radi i živi.

Džematlije Doljana, zajedno sa Medžlisom IZ Jablanica, u proteklom periodu su uložili velike napore kako bi ova Doljanska ljepotica zasjala u punom sjaju. Tako je urađena kovana ograda oko džamije, postavljeni su rasvjetni reflektori koji osvjetljavaju munaru i promijenjeno je ozvučenje u džamiji.

 

Doljani su jedan od tri povratnička džemata na području Medžlisa IZ-e Jablanica i nalaze se u srednjem dijelu toka Doljanke, 12 km zapadno od Jablanice. Kroz selo prolazi cesta koja ga preko Sovića veže sa Duvnom, a preko Jablanice sa Mostarom i Sarajevom. U Doljanima postojala je stara džamija za koju predaja kaže da ju je gradio Hadži Nezgoda, o kome odavno niko ništa ne zna ispričati. Priča se da je džamija imala u selu vakuf: dućane i hanove koje su uzurpirali kupreški bezi Alajbegovići, čija su svojina bili Doljani. Kod džamije se nekad nalazio begovski han sa hambarom. Džamija je izgrađena oko 1711. godine, a bila građena od lomljenog kamena, pokrivena je bila pločom i imala je drvenu munaru. U toku drugog svjetskog rata ja srušena pa su je džematlije 1973. godine obnovile i uz nju ozidale kamenu munaru na mjestu gdje je ranije bila drvena. Međutim, prilikom zadnjeg rata u BiH ova džamija je minirana od strane HVO-a 1993. godine i potpuno je uništena. Poslije rata ruševina je uklonjena, a na starim temeljima se izgradila nova džamija.

(Medžlis IZ Jablanica)


Islamski centar Mostar

Nekadasnja linija razgranicenja kao linija pomirenja?