U džamiji Mehmed-age Zvizdića u Gacku svoju ljubav šerijatskim vjenčanjem krunisali su brakom Mostarka Ilhana Imeraj i Emir Memić iz Gacka, povratnik u selo Bahore.

Presretni mladenci kazali su nam da su se na ovaj čin odlučili u mubarek danima, i to baš uoči 27. noći, Lejletul-kadra, jer je ramazan sveti mjesec, a ta noć simbolizira sudbinu i odrednicu života, pa tako žele da ovaj dan odredi i njihovu sudbinu.

- Uzdamo se u Božiju milost. Da mi je neko prije pet godina rekao da ću se vjenčati u džamiji u Gacku, ne bih mu vjerovao, ali, eto, Bog sve nekako uredi i odredi, i mjesto vjenčanja i mjesto života. Ali ne možemo svi živjeti u gradu, a ni sela danas nisu kao što su nekada bila. Sve je ovdje dosta pojednostavljeno. Ja se, inače, bavim stočarstvom, a i supruga mi se pridružila - govori sretni mladoženja. Preporučuje svima, posebno mladima, da se vraćaju tamo odakle potječu i da budućnost grade na svojoj djedovini.

Ilhana kaže da je Emira upoznala u Mostaru i tada nije ni znala gdje on živi.

- A ni kada mi je rekao, to mi nije predstavljalo nikakvu prepreku ni poteškoću. Za mene je bitna samo ljubav, jer nije važno gdje se živi, nego s kim. Meni je u Bahorima lijepo, čak možda i ljepše nego u Mostaru - kaže Ilhana.

Mirzada Bilalić, koordinatorica za brak i porodicu MIZ Gacko, istaknula je da je sami čin vjenčanja na tom području veoma važan, jer se pokreće nova pozitivna energija, priča puna života i nade da je život moguć i poželjan i da je ljubav ta koja pokreće ljude, bez obzira na to gdje žive.

- Ovo je rađanje jedne nove porodice, a znamo da je porodica osnova života. Sretni smo, ovo je dokaz da život u ovim krajevima nije stao - naglasila je Bilalić. Mladenci su odlučili da, umjesto svadbenog ručka, prirede zajednički iftar za porodicu i da svi zajedno klanjaju teraviju.


Sadet ef. Bilalić, glavni imama MIZ Gacko, kazao je da ga raduje odlučnost ovog mladog para da život nastavi u Bahorima, baveći se stočarstvom.

- Islamska zajednica ulaže napore da mladi sklapaju brakove, da formiraju porodice, jer sve je uzalud bez ljudi. U ime muftije Salema ef. Dedovića mladencima sam uručio hediju, časni Kur'an, da im bude vodilja u zajedničkom životu - istakao je ef. Bilalić.

(www.avaz.ba)


Islamski centar Mostar

Nekadasnja linija razgranicenja kao linija pomirenja?