Džamija u džematu Jablanica 1 ili poznatija kao Podbreška džamija je najstarija džamija na području Općine Jablanica i krasi uže jezgro grada Jablanica više od 100 godina. Restauracija džamije je počela još 2017. godine radovima na unutrašnjosti džamije. Početkom ove godine javila se ideja o radovima na fasadi i utopljavanju džamije.

Nakon apela džematskog odbora džamije veoma brzo su ukupljena sredstva za radove na fasadi, prepravku krova na abdesthani kao i farbanju munare. Veliki broj donatora koji su emotivno vezani za ovu džamiju su ugradili sebe u ovaj trajni hajr a posebno je važno spomenuti da najveću donaciju je uplatio čovjek koji nikada ovu džamiju nije ni vidio ni obavio namaz u njoj, već je putem interneta ugledao apel i uplatio značajna sredstva. Odmah nakon mubarek mjeseca ramazana su počeli radovi koji su ovih dana i zvanično završeni.

Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Jablanica Ekrem-ef. Hodžić je istakao da je ovo jedan od mnogih projekata MIZ Jablanica koji Medžlis realizuje uz pomoć prijatelja i donatora našeg Medžlisa. Ekrem-ef. Hodžić je istakao da je ovim infrastrukturnim zahvatima cilj bio vratiti ovoj džamiji sjaj te da i dalje bude ukras ovog dijela grada. Ovom posljednom rekonstrukcijom džamiji su vraćene neke njene ranije posebnosti te je ovo je dosada najtemeljitija adaptacija ove stare i prepoznatljive jablaničke džamije. Posebno nas raduje da upravo u ovo vrijeme nakon rekonstrukcije najstarije džamije u Jablanici završavamo radove na novom objektu na Zlatama, gdje smo uz pomoć MFS Emmaus Doboj izgradili novi objekat u naselju Zlate, gdje je prema pisanim tragovima postojala džamija prije I svjetskog rata čije temelje i danas možemo naći na ulazu u ovo naselje te ćemo u narednim sedmicama raditi na obilježavanju ovog objekta ističe glavni imam.

Zahvaljujemo se donatorima koji su učestvovali u rekonstrukciji ove džamije, a posebnu zahvalu šaljemo prijateljima našeg džemata Murini Naseru, organizacijama Most-Bro Danska i Help others Austrija, Mirzi Teletoviću, Ibrahimu Vugdaliću, Šerifu Zahiroviću i firmi Lim-Mal Jablanica uz dovu da svima koji su učestvovali ovo djelo upiše kao dobro djelo.

( Medžlis IZ Jablanica)


Islamski centar Mostar

Nekadasnja linija razgranicenja kao linija pomirenja?