Premda se selu Here kod Prozora prije nešto više od dvije decenije spremao najcrnji scenario, Bošnjaci ovog hrabrog mjesta su uspjeli opstati, stati na svoje noge i vratiti se na svoja zgarišta. Kao podsjetnik na planirani nestanak, u Herama se svake godine, 24. januara, uči tradicionalni mevlud i dova pred duše šehida Hera. Mevlud se uči u mjesnoj džamiji koja je prvobitno sagrađena 1908. godine kao mesdžid. Ravno stotinu godina poslije, uz mesdžid je izgrađena munara te je džamija svečano otvorena 2008. godine.

Ljubav prema svome džematu i džamiji, džematlije Hera pokazuju čestim uređivanjima objekta i ugrađivanjima novih sadržaja. Tako se nakon nedavne ugradnje podnog grijanja, trenutno vrše radovi na promjeni džamijskog krova koje u potpunosti finansira hadžija Zuhdo Hero. Nakon promjene krova, planirano je osvježenje džamijske fasade te izgradnja gasulhana. Paralelno s tim, ići će i uređenje i dogradnja imamske kuće. Kuću i dio zemljišta za ove potrebe uvakufio je još jedan hadžija, Avdo Hero, inače, otac dva šehida.

Molimo Uzvišenog Allaha da našim hadžijama podari Svoju nagradu i dobro zdravlje, a džematlijama Hera čestitamo na požrtvovanosti i trudu, uz želju da njihova džamija bude stjecište dobra i izvor znanja, snage i mudrosti.

(Medžlis IZ Prozor)


Islamski centar Mostar

Nekadasnja linija razgranicenja kao linija pomirenja?